Ökogazdálkodás

2024.08.24. 12:00

Kecskeméten szereztek tapasztalatokat az egri civilek a szelíd növényvédelemről

Három egri civilszervezet tagjai látogattak el Kecskemétre, a Kisfáji Ökokertbe, ahol harmadik alkalommal rendeztek csemegeszőlő fajta és technológiai bemutatót.

Barta Katalin

Az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület, az Egri Kertbarát Kör Egyesület és az Életfa Környezetvédő Szövetség vezetői az elmúlt héten Kecskeméten jártak. A Kisfáji Ökokertben harmadik alkalommal rendeztek csemegeszőlő fajta és technológiai bemutatót. A rendezvény helyszínén megismerkedtek az ökológiai szemléletű növényvédelmi technológiai fogásokkal eljárásokkal, a fólia sátrakban termesztett szőlő telepítésével, gondozásával. 

Számos tapasztalattal gyarapodtak az egri civilek Kecskeméten
Számos tapasztalattal gyarapodtak az egri civilek Kecskeméten
Forrás: Beküldött fotó

Több kistermelő is bemutatta az elmúlt években meghonosított szőlőfajták irigylésre méltó terméseit,- fürtök méretei, a szőlőszemek színei, ízei lenyűgözték az érdeklődőket. Óriási kínálat volt konténeres szőlőkből. 

A szervezőket dicséri az előadások sokszínűsége. Kutatóintézetek szakemberei szóltak a hazai csemegeszőlő nemesítés és fajtakínálat fő irányairól, a talaj mikrobiológiai életének hatásáról a szőlőnövény fejlődésére, a szelíd növényvédelem építőelemeiről, a szőlő tápanyag visszapótlásáról műtrágya nélkül. Felvonultatták a legkorszerűbb, környezetbarát permetszereket. 

Mértékadó termesztők beszéltek legkedvesebb szőlőfajtájukról, az új magyar és főleg ukrán szőlőfajták honosítási tapasztalatairól, a programozó aktivista pedig bemutatta a sok-sok szőlőfajta közötti eligazodást segítő honlapját - számolt be portálunknak Fűrész János, az Ezüstidő Szabadidős Egyesület vezetője. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában