Ünnep

2024.08.18. 16:35

Kitüntetéseket adtak át a mezőtárkányi falunapon

Mezőtárkány régi hagyománya, hogy augusztus 20-a előtti szombaton tartják az államalapítás ünnepét, illetve összekötik a Szent István-napi ünnepet a falunappal. Idén augusztus 17-re esett ez a szombat, amikor is kora reggel már sorra érkeztek a kirakodó vásár résztvevői, majd a szokásos főzőversennyel indult a nap.

Sike Sándor

A hagyományok sorát immár ötödik alkalommal gyarapította a falunapon megrendezett Tóth Imre kispályás meghívásos emléktorna, amelyen ezúttal öt csapat vett részt. A focival párhuzamosan futott a tűzoltó bemutató, valamint a Füzesabonyi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési kitelepülése. Tíz órakor pedig a gyerekprogramok – közöttük élő csocsó, ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás, csillámtetoválás – is megkezdődtek.  Mint az várható volt nagyon népszerű elfolaltságot nyújtott a habparty  a gyerekek körében, de néhány felnőtt is "habozott" egyet, hogy utána, déli 12 órától minden regisztrált érdeklődőt ebéddel vendégelhessenek meg a szervezők, ami jelen esetben egy jó adag babgulyás volt.

Népszerű volt a habparty  a gyerekek körében
Népszerű volt a habparty  a gyerekek körében
Fotó: Beküldött


Az ebédet eredményhirdetés követte, amikor is kiderült: a főzőversenyt az Egyszemélyes hadsereg nevű csapat nyerte, kakaspörköltjével. Mögöttük a Haverok végeztek csülökpörköltjükkel, a harmadik hely a Kovács családnak jutott Slambuc ételükért. Ami pedig kispályás labdarúgó emléktornát illeti, ezt az Öreg Haverock nyerték, megelőzve a Retro Bt-t, illetve a bronzérmes Besenyőtelek U 19 csapatát. Mindkét esetben a díjakat Tóthné Szabó Anita polgármester és Pásztor István alpolgármester adta át. Az emléktorna díjait egyébként Tóthné Szabó Anita és Németh Róbert vállalkozó ajánlotta fel.

A délután 3 órakor kezdődő ünnepi program előtt az Akusztik Trió szórakoztatta a közönséget, igényes könnyűzenei dalokkal. Ekkor kapott – a programban meg nem hirdetett – szerepet az időjárás: az ünnepség előtt vihar csapott le a rendezvény helyszínére, így a vásárosok is szedték "sátorfájukat", valamint az érdeklődők száma is megcsappant.
A megszokottól kisebb létszámú közönség előtt ünnepi köszöntőt tartó Tóthné Szabó Anita polgármester úgy fogalmazott, hogy számára mindig felemelő érzés augusztus 20-a, a magyar államalapítás, Szent István ünnepe alkalmából egy nemzethez tartozó közösség elé állni és ünnepi beszédet mondani. Falunapunk, a mi közösségünk legnagyobb ünnepe is összekapcsolódik első és szent királyunk szellemi hagyatékával, így még erősebb a mondanivaló.

– A szavaknak a tetteknek súlya van a történelem ítélőszéke előtt. Az utókor dönti el, hogy miből lesz nemzeti hitvallás, mit vallunk örökségünknek – fogalmazott a szónok.
Szavai szerint ezer év az emberi történelemben nagy idő. Első magyar írásos emlékeink is éppen ezekből az időkből származnak csupán. Hatalmas szakadék tátong aközött, ahogy őseink éltek és aközött, ahogy mi, a XXI. század emberei. A változás óriási, a fejlődés gyorsul, még akkor is, ha manapság sok jogos kételyünk lehet a civilizációs fejlődés tényleges hatásaival kapcsolatban.
– Mégis, a napokban megéreztem valamit, valamit, ami állandó. Amiben mi, mai magyarok teljesen egyek vagyunk ezeréves elődeinkkel. Ez pedig az érzelemvilágunk. Biztos vagyok benne, hogy ma egy édesanya ugyanazt érzi, amikor karjába veszi csecsemőjét, amit ősanyáink éreztek. Férfi és nő ugyanúgy érzi, hogy vége a világnak a másik nélkül, mint annak idején. Ugyanaz a melegség dobogtatja szívünket a családunk körében. Ugyanaz az öröm jár át bennünket, ha hosszú útról megérkezve megpillantjuk a lakóhelyünket, házunkat – hallhatták az érdeklődők polgármesterük szavait. 
A faluvezető felidézte, hogy egy 941 évvel ezelőtti napon, 1083. augusztus 20-án, I. László magyar király a főpapok és az udvari méltóságok jelenlétében, személyesen helyezte a székesfehérvári bazilika oltárára az államalapító király, István ereklyéit rejtő ezüstládát. Ez a ceremónia, ami VII. Gergely pápa engedelmével történt, a korabeli szokásjogban egyet jelentett a szentté avatással. Ezzel a gesztussal István király lett az első uralkodó, akit Krisztus győzedelmes katonájaként avattak szentté. 
– Ünnepelni csodálatos: az ünnep az együttlétről, a közösségről, hitünkről, tiszteletünkről, örömünkről szól. De nem mehetünk el ma, a 2024-es év ünnepén amellett, ami a világban zajlik. Háború, fenyegetettségek, veszélyek. Olyan veszélyek, amiről egyikünk sem gondolta volna, hogy nekünk, a XXI. században szembe kell majd néznünk – mondta a szónok, aki a mit kell tennünk, mit tehetünk ebben a helyzetben kérdésre azt tanácsolta: először is magunkba kell néznünk, és megerősítenünk legbelül mindazt, ami jó. Ha megerősítettük magunkat, akkor egyben megerősítjük családunkat, barátainkat, szeretteinket, közösségeinket. Hinnünk kell az alapértékeinkben, mert ezek az egyetemes emberi alapértékek. Ezekből nem engedhetünk. Arra kell gondolnunk, hogy Szent István óta hány és hány veszélyen segítette át ugyanez a hit és szeretet a magyarságot! Össze kell fognunk, egymást kell erősítenünk. Mert mi, magyarok erős és összetartó közösség voltunk, vagyunk és leszünk.

A jó hangulatú utcabál zenéjét Tóth Róbert szolgáltatta
A jó hangulatú utcabál zenéjét Tóth Róbert szolgáltatta
Fotó: Beküldött fotó

 

Külön köszönetet érdemeltek

A polgármester ünnepi beszéde végén köszönetet mondott Pásztor István alpolgármesternek, a képviselő-testület tagjainak, a társszervező Roma Nemzetiségi Települési Önkormányzat vezetőjének, Farkas Istvánnak és az önkormányzati képviselőknek, intézményeik vezetőinek és dolgozóinak, a Gyöngyvirág Nyugdíjas Klubnak, a Mezőtárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, a Mezőtárkányi Sport Egyesületnek, a Mezőtárkányi Polgárőrségnek, a közfoglalkoztatásban dolgozóknak és minden segítőnknek, hogy felajánlásaikkal, munkájukkal lehetővé tették a Falunap megrendezését.
Név szerint is köszönetet mondott az anyagi felajánlásokkal segítő támogatóknak: Németh Róbertnek, a Németh Út Kft. ügyvezetőjének; Pásztor István alpolgármesternek; Besenyei Barbara és Nagy Géza képviselőknek; Lojek Natáliának; Ferenczi Gabriellának; id. Forgács Péternek és feleségének; a Mátravíz Horgásztónak; Ragó Zsoltnak, az Aranykalász MGTSZÉSZ ügyvezetőjének.

Nem maradt el az ünnepi köszöntőt követő díjak, elismerő címek átadása sem. Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Bukta József, aki tősgyökeres mezőtárkányi lakosként, több évtizedig a helyi termelőszövetkezetben dolgozott. Nyugdíjba vonulása óta a település ezermestereként legjobb tudása szerint segít a hozzá fordulóknak. Az önkormányzat számára hosszú évek óta önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül végzi azokat a kisgépjavítási munkálatokat, mellyel a település köztisztasági munkálatainak javát szolgálja.

Idősebb Forgács Péter, a Mátravíz Horgásztó tulajdonosa a „Mezőtárkány fejlődéséért és haladásáért” kitüntető címet vehette át. Méltatása szerint ő és családja kiváló kapcsolatot ápol a község önkormányzatával. Az együttműködés mindkét fél számára hasznos és gyümölcsöző. A Mátravíz Horgásztó különféle rendezvényeiknek rendszeresen otthont ad, folyamatosan élvezhetik más önkormányzati rendezvényeik anyagi támogatását is. "Közösségünk nevében köszönetünket fejezzük ki áldozatos munkájáért! Bízunk abban, hogy még sokáig tudunk hatékonyan és eredményesen együtt dolgozni Mezőtárkány fejlődéséért, haladásáért!" – hangzott el a méltatásban.

A 18 évnyi kiemelkedően eredményes és példaértékű vezetői munkája és közösségi tevékenysége elismeréseképp a település önkormányzata "Mezőtárkány közneveléséért, közoktatásáért és közművelődéséért" kitüntető címet adományozta Gál Viktória, a Mezőtárkányi Általános Iskola igazgatója számára. Hosszas méltatásában azt külön is kiemelték, hogy a község önkormányzatának vezetésével nagyon jó szakmai kapcsolatot tart, kiváló partnerségben együtt dolgoznak az oktatási intézmény fejlesztése érdekében. Közoktatásvezetői megbízását mindig lelkiismeretesen, pontosan végzi, szem, előtt tartva a gyermekek és kollégái érdekeit. Folyamatosan törekszik az intézmény fejlesztésére, a mindennapi oktató-nevelő munka feltételeinek és színvonalának javítására, valamint saját tudásának gyarapítására.
Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Bukta Józsefné a faluért végzett munkájáért. Mindenki „Harangozó Ancikája” tősgyökeres mezőtárkányiként évtizedek óta gondnoka a templomuknak és a ravatalozónak. Méltatása szerint példásan odafigyel a már 250 éves római katolikus templom rendjére, tisztaságára, a község ravatalozójának kegyeletteljes rendben tartására.
Oláh Andrea volt önkormányzati dolgozó hozzátartozója a „Mezőtárkány közszolgálatáért posztumusz” kitüntető címet vehette át az elhunyt alkalmazott Mezőtárkány településéért végzett kimagasló munkája elismeréseként. „Mezőtárkányért Posztumusz” kitüntető címet adományozott a testület Telekes József volt önkormányzati képviselőnek is a Mezőtárkány településért végzett munkája elismeréseként.
A díjak átadását követően Pásztor István alpolgármester egy csokor virággal köszönte meg Tóthné Szabó Anita polgármester munkáját. Az új kenyeret Papler Pál esperes áldotta meg. A megáldott, felszeletelt kenyeret segítők osztották szét az érdeklődők között.

Az új kenyeret Papler Pál esperes áldotta meg
Az új kenyeret Papler Pál esperes áldotta meg
Fotó: Beküldött fotó


A hivatalos ünnepséget aztán a záró lazább időszak követte, kezdve egy fergeteges zumba bemutató, majd folytatva a helyi kötődéssel is bíró Kilenctől Délig zenekar koncertjével.
Estére pedig még a jó idő is már visszatért, így ismét benépesült  a rendezvény helyszíne. Gino és Marika fellépésén már sokan voltak, közös énekléssel és sok táncoló embert lehetett látni a színpad előtt. Különösen a faluban már negyedjére fellépő Liszter Sándor és a Vadrózsák esetében vált élénké a tánc, amit Liszter különös, egyedi humora csak fokozott. Zárásként a jó hangulatú utcabál zenéjét Tóth Róbert szolgáltatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában