Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

2024.08.30. 19:58

Középiskolás programot is indít az MCC Egerben idén ősszel

Ötödik osztályos általános iskolások és középiskolás diákok jelentkezhetnek Közép-Európa legjelentősebb tehetséggondozó intézményébe. A Mathias Corvinus Collegium most indítja képzéseit és teszi elérhetővé a régió fiataljai számára. Az MCC középiskolás program már Egerben is elérhető lesz.

Szabadi Martina Laura

Középiskolás programot is indít az MCC Egerben idén ősszel, árulta el Füleczki István

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Idén októberben megnyílik a Mathias Corvinus Collegium egri központja – árulta el portálunknak Füleczki István egri képviseletvezető. Nem csak általános iskolásoknak, hanem középiskolásoknak is indít programot Egerben az MCC. Ezzel nem csak Eger, de a régió tehetséges diákjait juttatják egyedülálló, mentoráción alapuló, ingyenes képzésekhez, például élménypedagógiai foglalkozásokhoz, valamint beszédközpontú angol és német nyelvoktatáshoz, fogalmazott Füleczki István. A képzések helyszíne Egerben, a Széchenyi út 58. épületében lesz, cikkünk írásakor még kisebb munkálatok, az épület csinosítása és praktikusabbá alakítása zajlott, de az MCC cégére már a bejárat fölött lógott. A Mathias Corvinus Collegium egri jelentkezési időszaka kezdődik most, szeptembertől több körben zajlik a jelentkezők meghallgatása.

Az MCC középiskolás program már Egerben is elérhető lesz
A Széchenyi utcában találták meg a helyet az egri központnak, az MCC középiskolás programot is indít
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Rendkívül képzett szakemberek hallgatják meg a diákokat, majd október közepén, végén indul a képzés. Az általános iskola ötödik osztályosait a Fiatal Tehetség (FIT) Program várja, az idősebb, gimnazista diákokat a Középiskolás Program (KP). A képzések az iskola, mellett, a közoktatást kiegészítve, délután és szombatonként zajlanak. Ezeken a képzéseken túl az egriek számára nyilvános rendezvényeket is tartanak majd: rendeznek például Szülők Akadémiáját, pedagóguskonferenciát, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket és könyvbemutatókat is. 

– A cél, hogy olyan hazai és külföldi előadókat hívjunk meg, akik aktuális és tudományos témákban értékes gondolatokat osztanak meg az egri közönséggel – mondta Füleczki István.

Az oktatás kiscsoportban zajlik, a képzésnek fix moduljai vannak. A vezető elmondta, a képzések kiegészítik a közoktatási tananyagot, rendkívül hasznos ismereteket adnak és nemzetközileg versenyképes tudást biztosítanak a diákoknak. Ilyen játékos formában pénzügyi tudatosságra vagy éppen egészségtudatosságra tanítani a gyermekeket, de robotika, internetbiztonság és értékalapú ismeretek is szerepelnek a palettán.

– Mottónk: „Gyere be jóként, távozz kiválóként!” Fontos, hogy a tehetséges gyermekekben kitartás is legyen. Az idő talán a legnagyobb kincs manapság, nálunk pedig úgy tölthetik el a hétköznap délutánokat és a szombatokat a gyerekek, hogy egész életre szóló, hasznos tudással gyarapodnak. A diákoknak térítésmentes angol és német nyelvórákat biztosítunk. Az órákon a kommunikáció dominál és nem csak a tantermekben tanulnak majd a gyerekek. Ha például az egri vár a téma, akkor ott, interaktív módon tartja a nyelvórát az oktató. A cél, hogy a gyerekek tudjanak és merjenek kommunikálni idegen nyelven.

– Hatalmas élmény, ha egy idegen anyanyelvű emberrel kötetlenül, bártan tudnunk beszélgetni, megismerni a kultúráját. Ez a képzés nem nyelvvizsga felkészítő, de igény szerint ebben is segítünk, kisebb csoportokban, 5-8 gyermek részvételével zajlanak az órák – részletezte.

Indul Egerben az MCC középiskolás programja

A Középiskolás Program két részből tevődik össze, egyrészt a KP délutánokon kell részt venni, ezek helyben zajlanak, előadások, workshopok, filmdélutánok, olvasóklub, de színház és kultúra is része lehet. Másrészt a KP szombatokat is tartanak, amelyek egy témát, például pszichológiát, közgazdaságtant vagy médiaismereteket körüljárva, egész naposak és több, akár helyi szakember is oktatja majd a diákokat. Ezek az egyetemi képzést is nyújtó nagyközpontokban zajlanak, így Miskolcon, Debrecenben, Budapesten, Szegeden, Győrött és Pécsen is. A részvételi alkalmakon túl a diákoknak e-learning tananyagok állnak rendelkezésre a mélyebb ismeretek elsajátításához.

Az MCC-ben stratégiai cél a kommunikációs készségek és a vitakultúra fejlesztése, hiszen nem nagyon van olyan területe a felnőtt életnek, melyben ne kellene majd kommunikálni, érvelni. Fontos, hogy a gyermek úgy menjen például a felsőoktatásba, hogy tudjon előadni, prezentálni, érveit összemérni. Az MCC-ben egyedülálló Vitaakadémia működik. A pályaorientáció, az önismeret is fontos része a képzésnek. A KP szombatokon a régiós képzési helyek más diákjaival, neves előadókkal találkozhatnak. A tanuláson túl az MCC egy közösségi élmény is több ezer diák részvételével. 

– Olyan közösséget akarunk létrehozni, amelyben barátságok szövődhetnek, értékeken alapul, a résztvevő gyerekek megismerhetik az ország különböző részein és a külhonban élő társaikat, s ezzel a magyarság sokszínű tradícióit, kultúráját és népművészetét is akár – mutatott rá Füleczki István.

Középiskolás programot is indít az MCC Egerben idén ősszel
Hamarosan elkészül az egri központ
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elmondta, a legjobbak tanulmányi kirándulásokon, KP túrán is részt vehetnek, amely 3 napos és a Kárpát-medence MCC központjainak valamelyikét ismerteti meg a kiválasztottakkal. Az MCC célja, hogy a programjukban résztvevők az évek alatt megismerjék a Kárpát-medencét, külföldi utak is szerepelnek a kínálatban.

– A szülők akadémiájára is fontos, a gyermeknevelés során hasznos témákban szervezünk előadásokat. Ilyen például az, hogy mit kezdjenek a mesterséges intelligenciával, vagy a digitalizáció mellett miért fontos a könyvek olvasása. A nyitott eseményeinkkel az a célunk, hogy a város és a régió számára az MCC egyfajta szellemi-közéleti központtá, találkozási hellyé váljon – ismertette az új központ vezetője. 

A gyerekeknek téli és nyári tanulmányi és élménytáborokat is szerveznek. Füleczki István több nyelvet beszél és évekig élt, tanult külföldön, 3 évig Rómában. Mint mondta, a régió számára fontos, hogy a fiatalok nemzetközileg is versenyképes tudást szerezzenek és ezt a tudást itt helyben kamatoztassák.

– Annak, aki bekerül a programokba mindez teljesen ingyenes, ezzel pedig a tehetségek kibontakoztatását szeretnénk támogatni, ideológiáktól és szociokulturális helyzettől függetlenül. Bízunk benne, hogy ezzel sokat adhatunk a nemzetnek és az egrieknek. Az egészséges nemzeti identitás része, hogy ha egy fiatal magyar felnőtt például külföldi ösztöndíjjal egy másik kultúrába kerül, akkor legyen meg benne az a vágy, hogy amit tanul, azt hazahozza és itthon kamatoztassa – mondta.

Az MCC központjai már működnek a következő településeken:

  • Budapest
  • Békéscsaba
  • Debrecen
  • Győr
  • Kaposvár
  • Kecskemét
  • Miskolc
  • Nyíregyháza
  • Pécs
  • Révfülöp
  • Szeged
  • Székesfehérvár
  • Szekszárd
  • Szolnok
  • Szombathely
  • Veszprém
  • Zalaegerszeg
    Külhoni helyszínek:
  • Arad
  • Csíkszereda
  • Veresszék
  • Kolozsvár
  • Marosvásárhely
  • Nagyvárad
  • Sepsiszentgyörgy
  • Szatmárnémeti
  • Székelyudvarhely
  • Beregszász
  • Brüsszel
  • Dunaszerdahely

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában