Hol készült a videó?

2024.08.03. 14:34

Újra a rejtélyes anyamedve a téma Istenmezeje szomszédságában

Egy autós videózott le egy anyamedvét bocsaival, állítólag Cerednél. A hevesi vármegyehatár is csak pár kilométer onnan, de időközben a videó eltűnt. Furcsa, hogy már korábban is beszélték Istenmezeje környékén anyamedve jár, de akkor sem volt rá konkrét bizonyíték.

Heol.hu

Bocsaival sétáló anyamedvét láttak Nógrád vármegyében, egész konkrétan Cered környékén, írta a Ripost. A cikk szerint az állatok egy út mellett, a szalagkorlát túloldalán bandukoltak a település határában. Úgy hírlik, ez ugyanaz a medve lehet, amit korábban Miskolc környékén is láttak. A Magyar Országos Medve Figyelő ugyancsak beszámolt a medvéről valamint három bocsáról. Fontos tudni: a medvék alapvetően igyekeznek kerülni az embereket, az autóktól ugyanakkor nem tartanak, ezért vehették fel őket ennyire közelről. Csakhogy a videót időközben törölték, és Cered polgármestere a medvefigyelő bejegyzéséhez azt írta egy hozzászólásban, szerinte az nem a környéken készült hanem Erdélyben. Többen is jelezték, hogy a felvételen szereplő táj szerintük nem Cered.

Korábban arról írtunk, hogy egy istenmezejei olvasónk szerint egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében, valamint hallomása szerint lovakat is megriasztott egy medve a településen. A kirándulók rendre beszámolnak medvenyomokról, fák törzsén látható kaparásnyomokról, de megfigyelések szerint egy vadetető szóróra is jár egy példány. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense szerint a barnamedve jelenléte 2008 óta észlelhető a BNPI három vármegyényi működési területén. Gombkötő Péter szerint a medve alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak.

Medvék jelenléte egyre gyakoribb a vármegye környékén. Májusban egyébként egy magányos medvét láttak Cserépfalunál is. Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere adta hírül portálunknak, hogy a Bükkben járó medve több napon is feltűnt a vadkamerák felvételein. Elmondása szerint kedd óta nem látták a vadállatot, de az első észlelés óta több kamerát is kihelyeztek az erdőben, hogy minél jobban megfigyelhessék a medvét. 

A videót időközben eltávolították, melyet a Ripost is megosztott.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában