Bodza

2024.08.11. 11:25

Varázserejű, gyógyító lekvár készülhet bodzabogyóból, most érdemes gyűjteni

Erdőkben, mezőkön most érik a bodzabogyó. Ha van némi türelmed, varázserejű gyógyterméket készíthetsz otthon, fillérekből. A titok a magas falvonoid tartalom, de rengeteg vitamint is rejt.

Barta Katalin

A fekete bodza rengeteg vitamint tartalmaz

Forrás: Shutterstock

Ha mostanában készülünk kirándulni, érdemes a kellemest a hasznossal összekötni, s bodzabogyót gyűjteni. Vigyünk magunkkal kosarat és ollót! 

Kicsit szöszölős bodzabogyó lekvárt, szörpöt készíteni, de aki időt szán rá, varázserejű finomságokhoz juthat. Mutatjuk, mire jó és hogyan készül. 

One,Squashed,Shrub,Of,Elderberries,From,A,Forest,In,The
A fekete bodza rengeteg vitamint tartalmaz
A fekete bodza rengeteg vitamint tartalmaz
Forrás: Shutterstock

Az apró gyümölcsű bodza nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, makro- és mikroelemeket, cukrokat, savakat, cseranyagokat és pektint. Magyarországon elsősorban a Sambucus nigra egyes fajtáit a bogyó színanyag tartalma miatt termesztik, de jelentős egyéb beltartalmi értékei, többek között a nagyon magas vitamin, aminosav, ásványi anyag, anto­cianin és flavonoid tartalma miatt. Kiemelkedő a vas-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Szinte valamennyi, a fehérje beépítéséhez szükséges esszenciális zsírsavat tartalmazza.

Flavonoid tartalma a többi ismert gyümölcshöz képest igen magas, ezért alkalmazzák a gyógyászatban is.

A feketebodza gyógyhatását évezredek óta számon tartják. Leveleit, termését és virágát is a mai napig rendszeresen használják különböző betegségek ellen. A virág 2–3 százalék flavonoidot, szaponinokat, klorogénsavat, ciánglikozidot, illóolajat és cseranyagot tartalmaz. A belőle készült gyógyteát használják meghűlésre, valamint izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. 

Virágának a legismertebb felhasználási módja a bodza szörp, nincs olyan háztartás ahol ne készítenének. Levelei b-karotint, sambunigrin glikozidot, cseranyagot, gyantát tartalmaz. Teájából reumás bántalmak ellen készítenek főzetet, valamint vizelethajtónak, izzasztónak és lázcsillapítónak is használják.

A most gyűthető bodzabogyó száz grammonként 120-140 mg C vitamint, 65-70 mg B 1 vitamint, 80 mg B2 vitamint, 0,26 mg  B6 vitamint tartalmaz. 

A friss termésből készült lekvár is készíthető, meghűlésnél immunerősítőként és izzasztóként szolgál, de enyhíti a reumatikus fájdalmakat is. 

Így készül a bodzalekvár 

Lekvárnak érdemes más gyümölcsökkel párosítani, például almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Arra számítsunk, hogy viszonylag nagyméretű magja miatt le kell szűrnünk vagy paszíroznunk, hogy még élvezhetőbb legyen.

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó (érett, teljesen fekete), 80dkg cukor, 2dl víz, 1 db citrom leve

Elkészítés: A bodzabogyót megtisztítjuk, összeturmixoljuk, a cukorral és a citromlével összekeverjük és összefőzzük. Ezt követően sűrű szitán áttörjük. Sterilizált üvegekbe töltjük, az üvegeket fejre állítjuk pár percre és el is készült a lekvárunk.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában