Virágos Egerért

2 órája

A hőség ellenére is szép kerteket gondoztak

Közel száz elismerést adtak át a Virágos Egerért és a Legszebb Konyhakertek versenyre nevező egriek között. Az idei aszály miatt nehéz volt szép virágokat, zöldségekwet, gyümölcsöket nevelni, de volt, akiknek sikerült.

Tóth Balázs

Kiosztották a „Virágos Egerért, Szép Környezetért” verseny díjait az egri városházán szeptember 20-án. Összesen hatvannégyen kaptak valamilyen elismerést a zsűritől, különdíjat a szervezőktől, támogatóktól. Sokan vízdíj kedvezményt is kaptak a Heves Megyei Vízmű Zrt-től, ami az ideihez hasonló időjárás közepette sokat jelenthet, ha valaki meg szeretné őrizni szép növényeit.

A Kertvárosi Óvodák Ney Ferenc Tagóvodája elismerő oklevelet kapott
Átadták a Virágos Egerért, Szép Környezetért verseny díjait
A Kertvárosi Óvodák Ney Ferenc Tagóvodája elismerő oklevelet kapott 
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Külön értékelték az intézményeket, szállásadókat, oktatási és egyéb intézmény, óvoda és szálloda-panzió kategóriákban hirdettek győzteseket, a Harmónia Integrált Gyermekvédelmi Intézmény, a Napsugár Tagóvoda és a Hotel Szent István végzett az élen. Rácz György, a Hotel Szent István kertésze elmondta, már öt éve vesznek részt a versenyben és rendre az élen végeznek. Minden évben készülnek is rá, muskátlit ültet – a vezetőség mindig egyszínű virágokat vásárol - kirakják a leandereket, a tavasz pedig végig az ültetésről szól. Húsz éve dolgozik a hotelnél, sok munka van mindig a hatalmas kert rendben tartásában, ezt csak szeretettel lehet csinálni. Elmondta, az idei év nehezebb volt, mint a korábbiak, nagyon meleg volt, ami megviselte a növényeket. Ami tavasszal virágzott, az el is száradt, egy hónap alatt el is száradt az egész növényzet. A vendégek viszont mindig pozitívan értékelik a kertet, állandó, visszajáró vendégkör van, akik dicsérik a hotel kertjét. A mozgalom célja is az, hogy szép legyen a város, vonzza a turistákat. Elárulta, a városban járva ő is nézi a házak virágoskertjeit, ötleteket merít belőlük, de megvalósítja saját elképzeléseit is. Most például bokrokat ültetett, amelyek felfutnak majd a kerítésen, jövőre már szépek lesznek.

Természetesen díjazták a társasházakat és a családi házban lakókat is, sőt, egész utcai lakóközösségeket is. Győzött például a Zöldpanel Egyesület (társasházi előkert), Kelemen Ilona (családi ház ablak, erkély, előkert), dr. Balázs Sándorné (családi ház kert), Mlinkóné Majoros Erika (épületablak, erkély), illetve a Joó János utca tizenöt portája is (egységes utcakép kategória).

Mlinkóné Majoros Erika a kezdetektől pályázik, volt már második helyezett, közönségdíjas is, mindig kapott elismerést, most pedig győzött, de nem ezért csinálja.

- Nem csak akkor díszítem ki az erkélyemet, ha pályázat van, akkor is ugyanúgy, amikor nem volt meghirdetve. Elsősorban magamnak virágosítok, mert tetszik, s szeretem megnézni a többiekét is. Amikor megyek a városban, látom a gyönyörűbbnél gyönyörűbb kerteket, erkélyeket. Szeretem a virágokat. Elsősorban az erkélyt szoktam feldíszíteni, muskátlival, petúniával, közé pedig büdöskét ültetek, hogy a szúnyogok ne jöjjenek be. Remélem, mindenkinek tetszett, aki elment az erkélyem alatt, mindenki azt mondta, gyönyörű – mondta Mlinkóné Majoros Erika.

Van udvara is, de azzal nem pályázott. Szereti az orchideát, a zöld növényeket, a futónövényeket, a szegfűt, ami megmarad a kertjükben, rózsájuk is van, sokféle. Ha meglátok egy virágot a piacon, vagy bárhol, és neki nincs olyan, akkor megveszi, mert tetszik.

- Idén nagyon nehéz volt a növényeket gondozni a nagy meleg miatt. Minden nap locsolni, tápozni kellett őket, a fülledt meleg meglátszott a virágokon is, nem voltak olyan szépek. Szeptemberben van a zsűrizés is, még úgy tartották magukat, hogy fotózhatók legyenek – tette hozzá Mlinkóné Majoros Erika. Eger Renátó, a Városgondozás Eger ügyvezetője elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy idén is részt vehetnek a Virágos Egerért kezdeményezésben, mint díjfelajánlók.

- Öröm látni, hogy vannak ilyen lelkes kertszépítő egri lakosok, akik a munkájukkal és a hobbijukkal példát mutatnak a környezetüknek. A Városgondozásnál igyekszünk mi is úgy végezni a munkánkat, hogy az méltó legyen ahhoz a sok szép kerthez, előkerthez, balkonhoz, amit az itt összegyűltek és az itt díjazottak ápolnak és gondoznak – fogalmazott Eged Renátó. Hozzátette, idén nyáron 80 ezer darab egynyári növényt ültettek el, ezeket a napokban kezdték el kiszedni, hiszen a nyárnak vége van, s most már a kétnyári növényeket fogják elültetni. Egyúttal a földbe kerülnek a hagymás növények is, amelyek jövő tavasszal fognak kikelni. Ezek közt a tulipánokra igyekeznek majd nagyobb hangsúlyt fektetni, sűrűbb tulipánágyásokat láthat majd jövő tavasszal az egri lakosság. Az igazgató elmondta, éves szinten egynyári növényeket körülbelül 20 millió forint értékben szereznek be, ehhez jönnek még 10-15 millió forint értékben a kétnyári, illetve hagymás virágok. Megrendelésre ezen felül is alakítanak ki évelő ágyásokat, évről évre növekszik a virágosítás költsége.

Ebben az évben is megrendezték a „Legszebb Konyhakert” versenyt is, az ünnepségen harmincnégyen vehettek át elismerést, hiszen itt is rengeteg különdíjat adtak át, hiszen méret szerint is értékeltek az ítészek, de lehetett nevezni zárkertekkel, gyümölcsösökkel, közösségi kertekkel is. Balkon kategóriában Kósáné Szabó Ildikó, a mini kertek közt Székely Tamás, normál kategóriában Bernát József, zártkerti vegyes kertek közt dr. Balázs Sándorné, közösségi kategóriában az Epreskert utcai Tagóvoda végzett az élen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában