Gyógynövények

2024.09.08. 15:30

A néhai bükki füvesember otthonában táboroztak a gyöngyösi hallgatók

Ötödször szervezett gyógynövény szakmai tábort az elsőéveseknek a MATE gyöngyösi campusa Szabó Gyuri bácsi birtokán, aki a campus egykori tiszteletbeli főiskolai tanára volt.

Szabó István

Ötödik alkalommal vehettek részt gyógynövény szakmai táborban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campus gyógy- és fűszernövények szakának leendő hallgatói, tájékoztatta portálunkat Nagy Réka, a campus kommunikációs munkatársa. Idén több mint negyvenen táboroztak augusztus végén Bükkszentkereszten, tette hozzá.

A gyöngyösi hallgatók szakmai programja Bükkszentkereszten
A gyöngyösi hallgatók szakmai programja Bükkszentkereszten 
Forrás: MATE Károly Róbert Campus

– Hagyomány, hogy a MATE Károly Róbert Campus gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szak hallgatói gyógynövény szakmai táborban vesznek részt Bükkszentkereszten. A helyszín választásának előzménye, hogy a település a campus egykori tiszteletbeli főiskolai tanárának, Szabó Györgynek az otthona volt. A bükki füvesember élete végéig odaadó figyelemmel kísérte a campus gyógynövényes oktatásának sorsát. A hallgatók köszöntésekor jelen volt a Gyógy- és Aromanövények Tanszék valamennyi munkatársa. Zámboriné dr. Németh Éva tanszékvezető egyetemi tanár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hallgatók a legjobb képzési helyszínt választották, hiszen az intézményben széleskörű és hosszú múltra visszatekintő tudományos tevékenység áll a gyógynövényekkel kapcsolatban. Dr. Bujdosó Zoltán egyetemi tanár, a campus főigazgatója kiemelte a családias légkört, a campus korszerű infrastrukturális adottságait, amelyek a tanulmányok eredményes folytatását segítik elő. Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia, a tanszék egyetemi docense, szakfelelős és dr. Zörög Zoltán egyetemi docens, főigazgató-helyettes köszöntőjükben sok sikert kívántak a hallgatók felsőoktatási tanulmányaihoz. Kiemelték a képzés eredményes befejezését követően a MATE-n történő továbbtanulás lehetőségét. Végh Ildikó tanulmányi osztályvezető pedig a beiratkozással, a Neptun használatával, valamint a kreditrendszerrel kapcsolatos információkat osztotta meg a hallgatókkal. Szintén hangsúlyozta a családias légkört és a Tanulmányi Osztály munkatársainak segítőkészségét – részletezte Nagy Réka. 

A gyöngyösi hallgatók szakmai programja Bükkszentkereszten
A gyöngyösi hallgatók szakmai programja Bükkszentkereszten 
Forrás: MATE Károly Róbert Campus

Lakatos Márk, a gyöngyösi képzés mesteroktató szakkoordinátora arról beszélt, hogy a szakmai programok között a Györgytea elsődleges feldolgozó üzemrészének, továbbá Gyuri bácsi gyógynövénykertjének látogatása szerepelt. 

– Meghívott előadók is színesítették a programot. Virág József felsőfokú gyógynövénytechnológus, aki egyben a campus öregdiákja is, a kistermelők egyedi termékelőállítási és értékesítési lehetőségeit, valamint az általa alkalmazott módszereket osztotta meg a hallgatósággal. Mivel a képzés hallgatóinak 98 százaléka hölgyekből áll, így kézenfekvő volt, hogy nekik szóló hölgyprogram is színesítette a szakmai előadásokat. Kiss Ágnes Napsugár kozmetikus kiemelte a házikerti zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények otthoni, kozmetikai célú alkalmazását, emellett megosztott gondolatokat a kozmetikai termékelőállítás szigorú előírásairól is. Fridel Dávid és Fridel Zita a jogelőd Károly Róbert Főiskolán szereztek gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó agrártechnológusi szakképesítést. Megosztották a gyógynövényes párnáikkal, falusi vendégfogadással kapcsolatos tevékenységük kevésbé látható oldalait a termékfejlesztés és a marketing oldaláról is. Dr. Pottyondy Ákos a tájgazdálkodásról, az Ürmös Porta tevékenységéről, nyitottságáról és a családi önellátásról osztotta meg tapasztalatait, felkínálva a szakmai gyakorlat lehetőségét– sorolta Lakatos Márk.

A gyöngyösi hallgatók szakmai programja Bükkszentkereszten
A gyöngyösi hallgatók szakmai programja Bükkszentkereszten
Fotó: MATE Károly Róbert Campus

A szakmai beszélgetések a gyógynövényágazat sokszínűségébe engedtek betekintést, hangsúlyozta a mesteroktató szakkoordinátor. 

– Szívvel-lélekkel, elhivatottsággal – ez jellemezte mindegyik vendégelőadónkat. A táborba ellátogattak a szak jelenlegi és végzett hallgatói is, akikkel a leendő I. évfolyamosok kötetlen beszélgetéseket folytathattak. A szakmai tábor kitűnő alkalom volt arra is, hogy a szaktársak már a tanévkezdés előtt megismerkedhettek egymással, életre szóló barátságok is köttethetnek, ezek mind a tanulmányok eredményes folytatását segítik elő – fogalmazott Lakatos Márk.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában