Oklevelek az aranytól a rubinig

1 órája

Az egri egyetem jubileumi, 250. évében hárman is rubin oklevelet vehettek át

Szombaton délelőtt rendezték meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Díszoklevél-átadó ünnepségét. Az eseményen – ahol az intézmény egykori diákjai vehették át az arany, a gyémánt és a vas díszokleveleiket – az intézmény rektora, dr Pajtókné dr. Tari Ilona mondott ünnepi köszöntőt, illetve a díszokleveleket is ő adta át.

Sike Sándor

Rubin-, gyémánt- és aranyokleveleket osztottak a Líceum Dísztermében

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A díszünnepségen az elnökség a  bevonulását követően Bátori Janka, az egyetem gyakorló gimnáziumának tanulója énekelte el a Himnuszt, illetve később, a rektori beszédet követően ő köszöntötte Presser Gábor legendás dalával, a Nagy utazással a jubilálókat.

Szüle Rita, a Hírlap jogelődje, a Népújság egykori munkatársa arany oklevelet kapott
Szüle Rita, a Hírlap jogelődje, a Népújság egykori munkatársa arany oklevelet kapott
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Beszédében dr. Pajtókné dr. Tari Ilona felidézte a Líceumban 250 éve folyó oktatás történetét, amelyből 72 esztendő telt el állami fenntartás mellett, majd 2021. augusztus elsején visszatértek ismét az alapító szárnyai alá, a katolikus egyház kebelére. Szavai szerint 1774-ben több tucat elsőéves diák kezdte meg a tanulmányait az épületben, ezév szeptemberében 3  ezer 500 elsős és több, mint 5 ezer  felsőéves hallgató tette ezt meg.

– A negyed évezred alatt működött itt püspöki jogakadémia, az első magyar nyelvű tanítóképző Pyrker János László érsek jóvoltából. Később, 1949-től az állami tanárképző főiskola. A 250 éves évforduló miatt dupla jubileum a mai az önök számára, hiszen a legtöbben önök közül félévszázados diploma átvételüket ünneplik ma itt a teremben – fogalmazott a szónok, aki hozzátette: elődeink szellemisége évszázadok múltán is érezhető az intézményben, felbecsülhetetlen örökségként az utókornak, a jövőnek. Ezért is kaphatott ebben az évben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási tevékenysége, azon belül pedagógusképzése Magyar Örökség-díjat.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona beszédében kijelentette, hogy az egyetem ma a térség szellemi és tudásközpontja, országosan is meghatározó felsőoktatási intézmény. Magyarország minden szegletéből, Európa, s Európán kívül a világ számos országából érkeznek egyetemi hallgatók ide Egerbe. Az egyetem töretlenül őrzi népszerűségét.

A rektor asszony felhívta a figyelmet arra, hogy ez az éve kiemelkedő a résztvevők számát illetően is, mert soha nem voltak még ennyien díszoklevél átadó ünnepségen. 

– Öröm és ünnep ez mindannyiunk számára a szó szoros értelmében. A jubileum szó eredeti jelentése ugyanis: örömünnep – mondta a rektor, aki szívet melengetőnek nevezte ezt az ünnepséget, mert a résztvevők személyében személyes példát láthatunk a hivatásszeretetre, az életörömre és az Alma Mater iránti hűségre. Az elődökkel való találkozást pedig igen fontosnak nevezte.

A közel 150 egykor diplomát szerző diák között hárman voltak azok – Géczy Istvánné (Tóth Olga), Horváth Gézáné (Tamási Margit) és Somfai Tiborné (Muskóczki Éva) – akik hetven évvel ezelőtt szerezték meg oklevelüket, így ők rubin oklevelet vehettek át az ünnepségen.

Mellettük öten részesültek vas, húszan gyémánt – 65, illetve 60 éve diplomáztak – oklevélben. Az arany fokozatot 120 egykori líceumi végzős kapta meg. Ez utóbbiak között – több, később a főiskolán oktató pedagógus, Roncz Béla, Bocz Árpád, Hacsi Lajos – találhatjuk a Hírlap jogelődje, a Népújság egykori munkatársát, később az egri televíziózás meghatározó alakját, Tóthné Szüle Ritát, akinek portréját hamarosan közöljük.

Szüle Rita az arany oklevél átvétele kapcsán számos érdekességről beszélt portálunknak, így például arról, hogy a megyei napilap legendás főszerkesztője, Gyurkó Géza hívta meg az újsághoz gyakornoknak még hallgatóként, s az első feladata az akkor Ho Si Minh nevét viselő tanárképző főiskola egyik vietnámi hallgatójával, egy aranyos kislánnyal való interjúkészítés volt. Volt kollégánk beszélt arról is, hogy a főiskolához ezer szállal kötődik azóta is: iker lányai a gyakorló iskolába jártak, illetve kilenc éves unokáját is a "kettes iskola" tanulói között találhatjuk.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában