Felújítják és bővítik

1 órája

A detki óvoda minden igényt kielégítő lesz jövő év tavaszára

Csaknem 267 millió forint támogatásból zajlik a Detki Benedek Elek Óvoda infrastrukturális fejlesztése. A detki óvoda bővítését a növekvő gyermeklétszám tette szükségessé.

Szabó István

Kedden sajtótájékoztatón ismertette Stefanovszki Tamás, Detk polgármestere a detki óvoda tavasz óta tartó infrastrukturális fejlesztési munkálatainak részleteit, majd az építkezés jelen állását is megtekinthették a résztvevők. Detk önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) révén 266,94 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült A Detki Benedek Elek Óvoda infrastrukturális fejlesztése és eszközbeszerzése elnevezésű pályázata alapján a kivitelezésre. A sajtótájékoztatón Stefanovszki Tamás elöljárójában a beruházás szükségességének okairól beszélt.

A detki óvoda teljesen újjáépül a jövő év tavaszára
A detki óvoda teljesen újjáépül a jövő év tavaszára
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A mintegy 1150 lakosú községünk rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, közvetlenül a 3-as főút mellett fekszik, az M3-as autópálya nagyfügedi felhajtója 7 kilométerre található, így Budapest egy óra alatt elérhető. A település közműellátottsága száz százalékos. az internetelérés optikai hálózaton keresztül történik. A közelben számos munkalehetőség van elérhető távolságban, többek között Visontán az MVM Mátra Energia Zrt., a Viresol Kft., a Baumit Kft., vagy a mindössze 18 kilométerre lévő Gyöngyösön és környékén a B. Braun Medical Kft., a Stanley Electric Hungary Kft., az Apollo Tyres Hungary Kft., a Jász-Plasztik Kft., a Robert Bosch Elektronika Kft. A kedvező körülményeknek köszönhetően Detken a falvakra jellemző népességfogyás 2020-ra megállt. Számos fiatal, gyermekes család költözik ide, ezért hamar szembesültünk a detki óvoda elhelyezési problémáival. A községünkben működik ugyan egy kétcsoportos óvoda, de a szakmai követelményeknek már nem igazán felelt meg. Számos funkcionális helyiség hiányzott belőle. A csoportszobák mérete is csak a szükséges minimumot érte el. Ez az eddigi, mintegy 40 óvodás számára még megfelelő volt, de a várható létszámnövekedés miatt – október elsejétől már 51 kisgyermek lesz az intézményben – már nem kielégítő – részletezte Stefanovszki Tamás.

– Az egyiket az óvoda sporttermének kialakítására, a másikat az intézmény energetikai felújítására. Sajnos, akkor csak az előbbi kapott támogatást, amelyet 2022. júniusára sikerült megépíteni. A másik célt sem adtuk fel, 2022 elején a Top Plusz Programban újra pályáztunk a felújításra, energetikai korszerűsítésre. Csaknem 267 millió forintot kaptunk a bővítéssel egybekötött felújításra – közölte a polgármester.

A detki óvoda meglévő épületének teherhordó szerkezeteit felhasználják az építkezésnél

Mint megtudtuk, a projekt célja az eddig használt óvodaépületen belül kialakítani az óvodai funkciókhoz szükséges előírásoknak és irányelveknek megfelelő helyiségeket. A fejlesztés a meglévő épület teherhordó szerkezeteinek – alapozás, főfalak, födémek – felhasználásával valósul meg. 

– A beruházás során az épület belső tere teljesen átépül, a bővítés során pedig, az eredeti terveknek megfelelően, összeépül a sportteremmel. Az így kialakított, majdnem 500 négyzetméter alapterületű épületben helyet kap minden, ami a közoktatási intézmények elhelyezésének és kialakításának építészeti, műszaki követelményeiről szóló szakminiszteri rendelet szerint megkövetelt. A felújítás során a teljes épületgépészet, víz- és szennyvíz-, illetve elektromos hálózat, fűtési rendszer ki lesz cserélve. Az energiatakarékosság jegyében új nyílászárókat, homlokzati-, illetve födémszigetelést kap az épület. Ehhez szorosan kapcsolódva napelemes- és geotermikus fűtési rendszer épül ki. Természetesen új tetőszerkezetet kap az óvodaépület, és az udvaron belső parkoló is épül. Az építési munkák mellett természetesen beszerezzük az óvodai neveléshez szükséges új berendezési tárgyakat, eszközöket. Új játszóudvar létesül a maga eszközeivel együtt – foglalta össze Stefanovszki Tamás. 

A polgármester arról is szólt, hogy a közbeszerzési eljárás lezárulta után, 2024. április 30-án írták alá a kivitelezői szerződést a Tömb 2002 Kft-vel. Ezután meg is kezdődött a munka, ami azóta is folyamatosan zajlik. A szerződés alapján 2025. április 29-ig kell elkészülni a detki óvodának, így remélhetőleg a 2025-26-os nevelési évet az óvodások már a felújított épületben kezdhetik meg, tette hozzá Stefanovszki Tamás.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában