Hagyományápolás

2024.09.07. 08:34

Elkezdődött a gyöngyössolymosi ízek, borok, hagyományok hétvégéje +galériák, videó

Kiállítások megnyitásával, borpiknikkel indult pénteken a kétnapos rendezvény. Színes programok várják szombaton is a látogatókat a hagyományápolás jegyében.

Szabó István

Péntek délután Gyöngyössolymoson megkezdődött az idei Solymosi ízek, borok, hagyományok hétvégéje. Az eseménysorozat szlogenje, az Ízek, borok és értéknap jól tükrözi ez évben is a rendezvények sokszínűségét. A hagyományőrző hétvége pénteken tradicionálisan kiállításmegnyitókkal kezdődött a helyi művelődési házban. Idén felvidéki hímzésekből nyílt tárlat a helyi hímzőkör munkáiból, valamint Tatár Odett mutatja be kerámiáit OdettPottery címmel. Az előbbi kiálítást Asztalos Miklós polgármester, az utóbbit Rédéné Német Mária, a művelődési ház vezetője nyitotta meg. A megnyitókat Márkus Liza éneke színesítette. A művelődési ház kertjében ezután megkezdődött a bor- és sörpiknik, ahol a tájjellegű italok és ételek kóstolása mellé a Béres Deák Márton, Nagy Péter akusztikus duó adta a zenei kíséretet.

Szombaton az Úr malmában nyílt nappal folytatódik a programsorozat, ahol diafilm vetítés, daltanulás, kenyérlángos sütés zajlik a hagyományok jegyében. Ezzel párhuzamosan az Emlék és Alkotóházban a zsellérház, kiállítások és régi életképek megtekintésére van lehetőség. Kora délután szüreti lecsófőző verseny kezdődik. A zenés programokat 16 órakor az óvodások műsora kezdi, őket a Gyöngyössolymosi Asszonykórus követi, akik Rimóci szőttes és sárközi nóták címmel népdalcsokrot adnak elő. A zenés gyermekműsor közben interaktív játékok, kézműves foglalkozások is szórakoztatják a legifjabbakat. 

Magyar és amerikai dalok szárnyán címmel a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskola magánének szak növendékei, Kákonyi Anna Kata és Szécsi Dániel lépnek a közönség elé. Ezt követően bordalok, népszerű magyarnóták és operettrészletek hallhatók Jakab Cintia és Pomlényi Péter énekművészek előadásában, a Pesti Zenés Színpad táncosainak közreműködésével. Asztalos Miklós köszöntője után a Sugarloaf élő koncertje, majd retró diszkó következik. A nap folyamán a helyi ételek és borok sorra megkóstolhatók, közben játszik a BEB zenekar is, és a kirakodóvásár szintén színes látnivalót kínál.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában