Lélek és zene

2 órája

Gyöngyösi Zsidó Fesztivál mutatta be ismét a zsidó és a magyar kultúra közös értékeit + galéria, videó

A fesztivál célja az is, hogy felhívja a figyelmet a gyöngyösi zsinagóga felújítására. A Gyöngyösi Zsidó Fesztivál hídként szolgál a többségi magyar társadalom és a zsidó közösség között.

Szabó István

Csütörtökön immár második alkalommal csatlakozott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség önálló rendezvénnyel az országos, idén 26. alkalommal megrendezett Zsidó Kulturális Fesztiválhoz. A gyöngyösi hitközség, a Status Quo Ante Izraelita Anyahitközség, valamint a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület szervezésében a Malek Andrea Máté Péter-díjas énekesnő, színésznő, valamint Jáger Bandi dzsessz-zongorista, zeneszerző alapította Soulistic együttes koncertjét tekinthette meg a gyöngyösi nagy zsinagógát megtöltő közönség.

A nagy zsinagógában rendezték a Gyöngyösi Zsidó Fesztivált
A nagy zsinagógában rendezték a Gyöngyösi Zsidó Fesztivált, köszöntőt mondott Dr. Weisz Péter
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A dalok felcsendülése előtt Petrovits Péter gyöngyösi rabbi, kántor bemutatta a közönségnek a sófárt, ami egy ősi zsidó hangszer: egy egyszerű kosszarv, melyet kürt módjára szólaltatnak meg. A rabbi elmondta, hogy ez a szarv emlékezteti a zsidókat arra a kosra, amelyet Ábrahám feláldozott fia helyett. Az elkövetkező ünnepekre való felkészülést szolgálja, hogy minden hétköznap reggel megszólaltatják. A sófár hangja bűnbánatra, számvetésre, az elszunnyadó lélek felkészítésére készteti a hívő izraelitát, hogy rendezze a viszonyát az Örökkévalóval, illetve az embertársaival, emelte ki Petrovits Péter.

Weisz Péter a gyöngyösi hitközség, valamint a Barankovics egyesület elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy tavaly hagyományteremtő céllal rendezték meg először a Gyöngyösi Zsidó Fesztivált

– A rendezvényünk ma is kettős célt szolgál. Egyrészt a zsidó, illetve a magyar kultúra közötti hasonlóságokat és egyezőségeket kívánja bemutatni, másrészt felhívni a figyelmet erre a csodálatos zsinagógára, amelyet a a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) segítségével már elkezdtünk felújítani. Keresztények, muszlimok és zsidók közösen kitakarították a az épületet, fertőtlenítették, berácsozták, az oldalfalakat sikerült rendbe hozni, és nem ázik már be. A kijavított tetőszerkezet az elmúlt napok nagy esőzését is kibírta. Ez a koncert azt is szolgálja, hogy bemutassuk a zsinagógánkat a maga kiváló akusztikájával – emelte ki Weisz Péter.

A Gyöngyösi Zsidó Fesztivál a vallási hagyományok ápolása mellett hídként szolgál

Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke gyakori vendég Gyöngyösön, ezúttal egyéb elfoglaltsága miatt köszöntő levelet küldött, amelyet Weisz Péter olvasott fel a jelenlévőknek. Dr. Grósz Andor többet között arról írt, a Mazsihisz elnökeként kiemelt feladatának tekinti, hogy a vallási hagyományok ápolása mellett elérhető legyen a szellemi gazdagodás lehetősége nem csak a zsidóság számára, hídként szolgálva a többségi magyar társadalom és a zsidó közösség között. 

– A Mazsihisz ezért aktívan részt vesz a zsidó kulturális élet szervezésében. Büszkék vagyunk Európa-szerte elismert művészeti rendezvényeinkre, nagy népszerűségnek örvendő Zsidó Kulturális Fesztiválunkra, A vidéki helyszíneken rendezett kulturális programjaink közül kiemelkedő jelentőségű a Gyöngyösi Zsidó Fesztivál, de Gyöngyös ettől függetlenül is megkülönböztetett fontosságú. Elég csak körülnézni a zsinagógában, hogy lássuk, mennyire életerős közösség volt a gyöngyösi, s elég végigsétálnunk a város művészeti emlékei között, hogy tanúi lehessünk, mennyi mindennel járult hozzá közösségünk a város és környéke, Mátrafüred fejlődéséhez – fogalmazott a levelében dr. Grósz Andor.

A rendkívül igényes koncertet adó Soulistic együttes Malek Andrea és Jáger Bandi együttműködéséből jött létre 2016-ban. A zenészek definiálása szerint a formáció egy nagyon különleges projekt, amely a dzsessz és az r&b stílust ötvözi a magyar népzenével. A Soulistic név a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal. Malek Andrea és Jáger Bandi a Zsidó Kulturális Fesztiválnak is visszatérő vendégei. Gyöngyösi műsorukban híres magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogattak – nevükhöz méltóan – lélekhez szóló zenével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában