Pályázat

2024.09.12. 19:13

Hatvannál is pályázható a szénhidrogén kutatási és kitermelési koncesszió

Nyolc újabb területre igényelhető szénhidrogén kutatási és kitermelési koncesszió.

Heol.hu

A belföldi kitermelés fokozása, az importkitettségek mérséklése érdekében újabb bányászati koncessziókat hirdetett meg az Energiaügyi Minisztérium. Szénhidrogén kutatására, feltárása és termelésére legutóbb öt éve lehetett ebben a formában pályázni. A most induló eljárásokban 2025 január közepén nyújthatók be a jelentkezések, az elnyert koncessziók legalább 20 évre szólhatnak majd – írta közleményben az Energiaügyi Minisztérium.

A mostani körben Buzsák, Csongrád, Hatvan, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunhalas, Tab és Tamási területekre lehet pályázni. A koncessziók megadásáról az energiaügyi miniszter a törvényi rendelkezések szerint, a bíráló bizottság értékelése és javaslata alapján dönt. A majdani nyertesekkel az eredményhirdetéstől számított 90 napon belül köthetik meg a szerződéseket.

2013 és 2019 között hét hasonló eljárást folytatott le a jogelőd minisztérium. A megkötött szénhidrogén és geotermikus energia szerződések összesen több mint 30 területre szóltak. A koncessziós díjakból és bányajáradékokból több tízmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, a pályázati lehetőség érdemben élénkítette az iparági beruházásokat. A hazai ásványvagyon költséghatékony és környezetkímélő hasznosítása hozzájárul az energiaszuverenitás és ellátásbiztonság megerősítéséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában