Kutatás

2 órája

Így lehetnek a történelem részesei a ballaiak

Mátraballán szeptember 24.-én, kedden délután múltidéző, hasznos programra várják a helyieket a művelődési házba.

Barta Katalin

Légy a történelem része! címmel érdekes programra hívják a mátraballaiakat szeptember 24-én  délután négy órára a művelődési házba. A Nemzeti Történeti Intézet koordinálásával megvalósuló kötetlen előadáson saját lakókörnyezetük múltjának feltárására és dokumentálására bátorítanak mindenkit. A szervezők azt kérik, hogy a következő témájú dokumentumokat  vigyék magukkal az alkalomra:

• régi fényképeket családi és/vagy egyházi eseményekről;
• magániratokat (cselédkönyv, oklevél, kitüntetés, biztosítási/adásvételi szerződés, békekölcsön, kárpótlási jegy, katonai iratok, hadifogság/hadigondozás);
• a településre jellemző, közösségi eseményekről szóló fényképeket, iratokat (plakátok rendezvényekről, meghívók, egyházi események, választási hirdetmény, termelőszövetkezeti anyag, pártok, civil szervezetek, egyesületek helyi eseményei, jelöltjei, vállalkozások, ipartestület);
• Iskolai iratok;
• a Hazafias Népfronthoz kapcsolódó iratokat, fotókat;
• bármilyen 19. századi vagy 20. század elejéről, közepéről származó iratot (dobolási könyv, egyesületek tagjai, alapszabálya, politikai szervezetek). 

A gyűjtőköri nap célja, hogy felhívni a lakosság figyelmét a birtokukban lévő iratok, dokumentumok, fotók közösségi értékeire, a levéltári gyűjtő- és archiváló munka fontosságára.

A program a Petőfi Kulturális Program részeként a a Magyar Kormány támogatásával valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában