Megoldások

2024.09.12. 11:25

Így menekülhetsz meg az adósságcsapdából

Mindenki életében adódhatnak élethelyzetek, amikorn a torlódó számlák, kifizetetlen adósságok borús felhőként tornyosulnak. Jó, ha tudjuk, mindig van segítség!

Barta Katalin

Sokunk egyetlen luxusa, hogy fedél van a fejünk felett, s nem éhezünk. Ezt a menedéket akkor is óvnunk kell, amikor a fenntartása, megőrzése veszélybe kerül. Először is a halmozódó közüzemi tartozásainkat kell kezelni, minél hamarabb.  Ne várjuk meg a végrehajtót!

Serious,Couple,Paying,Bills,Together,At,Home.,Worried,Man,And, Érdemes segítséget kérni, ha adóságcsapdába kerülünk
Érdemes segítséget kérni, ha  adóságcsapdába kerülünk (Illusztráció)
Forrás:  Shutterstock

De hol igényelhető adósságrendezés segítség? Egyre több jó példát, segítő szolgáltatást találni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat régóta partner a nehézségek kezelésében. Idestova 15 éve nyújt segítséget eladósodott családoknak adósságaik rendezésében, különösen a lakhatás megőrzése érdekében. 

A 2009-ben indult Hitel-S programjuk először a devizahitelek miatt bajba jutott emberek számára nyújtott segítséget, de azóta széleskörű támogatást kínál másféle tartozások rendezésében is. A programban részt vevő húsz szakember különböző típusú adósságokkal kapcsolatosan segít, legyen szó közműtartozásokról, ingatlanhitelekről, vagy akár kisebb tartozásokról, mint például a kábeltévé díjak.

A szolgálat nagyobb városokban, de az ország legnehezebb körülmények között élő falvaiban is jelen van a Felzárkózó Települések program keretében. 2024-ben már 170 településen, úgynevezett Jelenlét pontokon lehet a rendszeresen kitelepülő mentorokkal kapcsolatba lépni, akik eddig 2300 családnak nyújtottak segítséget. A szolgálat célja, hogy a tartozások átütemezésében, reális családi költségvetés kialakításában, és elérhető támogatások igénylésében nyújtsanak segítséget, megelőzve ezzel a kilakoltatást.

Kerecsenden három éve működik a szolgáltatás a Jelenlét ponton, a Zöld Házban, ahol a Budapestről rendszeresen érkező szakember rendszeresen fogadó órát tart, segít a tartozások átütemezésében. Számos család köszönheti neki, hogy kiutat talált az adósságcsapdásból. 

Az önkormányzatok is segíthetnek a bajba jutottaknak, leginkább a helyi szociális szolgálatokon keresztül. Ezek a szolgáltatások lehetőséget nyújtanak azoknak a lakosoknak, akik közüzemi vagy egyéb tartozásokkal küzdenek, hogy rendezzék adósságaikat, és elkerüljék a kilakoltatást vagy a szolgáltatások megszüntetését. 

A szolgáltatás során az adósságkezelési tanácsadók segítenek a tartozások pontos felmérésében, valamint kapcsolatot tartanak a szolgáltatókkal. Emellett közreműködnek abban, hogy az érintettek hozzáférjenek az önkormányzat által biztosított adósságcsökkentési támogatáshoz. Az igénybevétel önkéntes, de megállapodás szükséges, amelyben az ügyfél vállalja a rendszeres együttműködést és a saját hozzájárulásának befizetését.

A hovege.hu oldalon példaként említik Budapesten a Józsefvárosi gyakorlatot.  Itt a hátralékkezelési támogatás igényelhető, ha legalább két havi tartozás halmozódott fel. A támogatás mértéke a tartozás 60 százaléka,  és a maximálisan elérhető támogatás 300 ezer forint lehet. Az önkormányzat az összeget folyósíthatja egyben vagy részletekben, attól függően, hogy maga a tartozás milyen törlesztési móddal rendelkezik. Ez az időszak legfeljebb 24 hónap lehet. Az érintetteknek rendszeresen részt kell venniük a tanácsadáson, és fizetniük kell az esedékes kötelezettségeiket. Ha valaki nem teljesíti a feltételeket, a támogatást megszüntetik. Részletesen itt lehet tájékozódni az eljárás menetéről.

A megoldás kulcsa az együttműködés

Minden tanácsot kérőnek érdemes tudni, hogy feltétele is van a segítségnyújtásnak. Nyilatkozniuk kell arról, hogy ha igénybe veszik a szolgáltatást, akkor együtt kell működjenek a segítővel. A Jelenlét pontok szakembereivel, vagy a helyi Család- és Gyermekjóléti Szolgálattal, amely segít a szükséges lépések megtételében és a támogatási kérelem kitöltésében. Az önkormányzati támogatás így nemcsak pénzügyi segítséget nyújt, hanem tanácsadással és folyamatos támogatással is hozzájárul a tartozások rendezéséhez és a lakhatás megőrzéséhez. Természetesen az adott település anyagi helyzete befolyásolja, hogy éppen mennyire elérhető az adósságrendezési segítség. A segítség elérhetőségéről érdemes tájékozódni a településünk önkormányzatánál személyesen vagy telefonon, esetleg az önkormányzat hivatalos honlapján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában