Turisztika

2 órája

Közel 150 ezren érkeztek júliusban a Mátra-Bükk térségbe

2024. júliusában 146 ezer vendég 380 ezer vendégéjszakát töltött el a Mátra-Bükk turisztikai térség szálláshelyein. A belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégéjszakák 78 százalékát hazai vendégek adták.

Heol.hu

2024. júliusában összesen 146 ezer vendég érkezett a Mátra-Bükk turisztikai térségbe, akik 380 ezer vendégéjszakát töltöttek el ott. A vendégszámban és vendégéjszaka-számban is 5 százalékos csökkenés mutatkozott 2023. júliusához képest, köszönhetően annak, hogy az idei év júliusában eggyel kevesebb hétvége volt a tavalyi évhez képest. A vendégéjszakák 78 százaléka belföldiekhez volt köthető. Az átlagos tartózkodási idő 2,6 éjszaka volt idén júliusban – írja az Így utazunk mi blog a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján.

A leglátogatottabb település Eger volt júliusban (Illusztráció)
A leglátogatottabb település Eger volt júliusban (Illusztráció)
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az előző év hetedik hónapjával összehasonlítva a külföldi vendégek száma 5 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáik száma 4 százalékkal volt magasabb 2024. júliusában. A hazai vendégek száma 7 százalékkal esett, a vendégéjszakáik száma pedig 8 százalékkal csökkent 2023. júliusához képest a naptárhatásnak köszönhetően, miszerint idén csak négy hétvége esett júliusra a tavalyi öthöz képest.

A vendégéjszakák száma alapján a leglátogatottabb település Eger volt 85 ezerrel, majd ezt követte Miskolc 65 ezer, Bogács 36 ezer, Gyöngyös 32 ezer és Egerszalók 31 ezer vendégéjszakával. Ez az öt település adta a térség teljes havi vendégéjszaka-forgalmának 65 százalékát.

A vendégéjszakák 42 százalékát töltötték szállodákban, 41 százalékot pedig a magán- és egyéb szálláshelyeken. További 8 százalékot a panziókban, 5-öt pedig a kempingekben, 3-at üdülőházakban és 2-őt közösségi szálláshelyeken regisztráltak. A szállodákat vizsgálva megfigyelhető, hogy 2024. júliusában 1 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek ilyen típusú szálláshelyeken, mint 2023 azonos időszakában.

2024. júliusában a térség szálláshelyein összesen közel 8 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 11 százalékkal magasabb a 2023 azonos hónapjában mért értéknél. Ebből 811 millió forintot SZÉP Kártyával fizettek a vendégek, amely a belföldiek összes költésének 13 százalékát eredményezte. A szobakapacitás-kihasználtság átlagosan 42 százalékos volt, a szállodákban pedig elérte a 68 százalékot.

Az év hetedik hónapjában a Mátra-Bükk turisztikai térségben a legfőbb küldőpiacok sorrendjében 34 ezer vendégéjszakával Lengyelország végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai Szlovákia, Németország, Ausztria és Csehország voltak. Ez az öt küldőpiac tette ki az összes külföldi vendégéjszaka 76 százalékát a térségben, amelyből 40 százalék a lengyelekhez köthető.

Júliusban a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból és Pest vármegyéből érkezett a térségbe, a küldőterületek közül Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye emelkedett még ki.

A vendégek korcsoportos megoszlása szerint a 18 éven aluliak és a 45-54 év közöttiek aránya volt a legmagasabb, ezután a 35-44 év közöttiek, illetve a 25-34 évesek korosztálya következtek. Náluk alacsonyabb arányban az 55-64 év közöttiek és a 65 évet betöltöttek, illetve a 19-24 évesek korosztálya látogatott a Mátra-Bükk térségbe 2024 júliusában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában