Régészet

2 órája

Krisztus előtt több száz évvel éltek a Bükk egy elfeledett településén +fotók

Az ELTE régészei kutatják a Bükk északnyugati részét. Egy majd' 3 ezer éves település egy ostrom során semmisült meg. Most ékszereket és lószerszámokat találtak.

Heol.hu

Nyáron folytatódott az egyetemi bronz- és vaskoros csapat északnyugat-bükki ásatási projektje, tette közzé az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Régészettudományi Intézete.

Ékszerek, lószerszámok kerültek elő
Forrás: ELTE BTK Régészettudományi Intézet Facebook

– A hegység peremén található verebce-bérci hegytetőn a Krisztus előtti 7-6. század fordulóján virágzó, majd egy támadás eredményeképpen elpusztuló települést vizsgálnak munkatársaink és diákjaink környékbeli önkéntesek segítségével. Az idei a lelőhely kutatásának a hatodik éve, az ásatásoknak pedig a harmadik évada. A csapatunk ebben az évben három kutatószelvényben tárt fel az egykori ostrom során leégett épületeket és ezzel párhuzamosan folytattuk a terület fémkeresőműszeres átvizsgálását – írták a kutatásról.

Közlésük szerint az egyre látványosabb tárgyegyütteseket felmutató egykori házak mellett a legizgalmasabb leletegyüttesünk az egyik kutatószelvényben előkerült, több mint 60 bronz- és vastárgyat tartalmazó, rendkívül érdekes - főként délkelet-európai, balkáni kapcsolatú ékszereket és lószerszámokat rejtő, az egykori ostrommal összefüggésben föld alá került gazdag készlet volt.

– Ezen a nyáron számos vendég járt nálunk, akiktől nagyon sok segítséget kaptunk munkánk szakmai és logisztikai részéhez. Berlinből Bernhard Heeb régész érkezett hozzánk és dolgozott velünk, az olmützi egyetemről Martin Golec látogatott meg bennünket, nagyon sok támogatást kaptunk a Bükki Nemzeti Park munkatársaitól Bartha Attilától, Ézsöl Tibortól és Holló Sándortól valamint az MNM NRI csapatából Fullár Zoltántól és Bakos Gábortól – számoltak be.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában