Hiányzás

2024.09.04. 13:30

Mutatjuk, mennyit hiányozhat igazoltan a gyereked a most kezdődő tanévben

Akadnak élethelyzetek, amikor a gyereknek nem kell elindulni iskolába, óvodába. Lehet beteg, ezt már a háziorvos is jelezheti az iskolának, s családi okok is adódhatnak.

Barta Katalin

Mennyit hiányozhat a gyerek igazoltan a a közoktatásból? A szeptembertől életbe lépő változásokkal minden szülőnek érdemes tisztában lennie. A köztudatban sok helyen még mindig tartja magát a "háromnapos szabály", azonban valójában az iskola házirendjében kell szabályozni a tanuló távolmaradásának, mulasztásának, késésének igazolására vonatkozó rendelkezéseket.

Ez azt jelenti, hogy az iskola dönti el, hány napot igazolhat a szülő, emiatt az egyes intézmények között kisebb-nagyobb eltérések lehetnek. Van olyan iskola, ahol egész tanévben csak 5 napot, míg máshol félévente 15 nap hiányzást is igazolhat a szülő - adta hírül az eduline.hu.

Pont ezért érdemes még szeptemberben átolvasni az iskola házirendjét, amely általában az intézmények honlapján is megtalálható, vagy megkérdezni az osztályfőnököt.

Az MTI közleménye szerint a fejlesztések révén idén szeptembertől lehetőség nyílik arra, hogy az iskolai orvosi igazolásokat az azt kiállító orvos egyből a Kréta-rendszerbe küldje – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárral közös, budapesti sajtótájékoztatóján.

Takács Péter elmondta: az eddig használt papír alapú igazolások sem szűnnek meg, ezeket egy esetleges informatikai hiba esetére fenntartják, azonban alapesetben az igazolásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és Kréta-rendszer összekapcsolása révén az iskola közvetlenül kapja meg.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy szeptembertől elkezdik az iskolai egészségnevelés oktatását osztályfőnöki óra keretein belül. Maruzsa Zoltán hozzátette: az iskolákban az orvosi igazolások fogadása semmilyen plusz adminisztratív teherrel nem jár. Az egészségfejlesztéshez szükséges tartalmak elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portálon.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában