Kertészkedés

2 órája

Mutatjuk, milyen őszi teendőink vannak a kertben

Kellemes, napos időjárást ígérnek a hétvégére, így ideje nekilátni az őszi kerti teendőknek. Amíg munkálkodunk, elkészülhet egy jó bográcsos étel is ebédre, vagy vacsorára.

Barta Katalin

A kedvenc őszi tevékenységeim közé tartozik a kertben való munkálkodás. Végre kellemes az idő, nincs hőség, s ha nem szakad az eső, bátran nekikezdhetünk.

Father,And,Sons,Plant,A,Young,Tree,On,A,Small
Elérkezett az őszi kerti munkák ideje
Elérkezett az őszi kerti munkák ideje
Forrás: Shutterstock

Ez az időszak a legalkalmasabb néhány új fa vagy cserje ültetésére. Szeptemberben és októberben konténeres illetve szabadgyökerű növények egyaránt ültethetők. A konténeres kiszerelés elnevezése magáért beszél, ugyanis ezek a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Ideje a füvesített területet is felfrissíteni. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően a forró nyár után újra zöldellnek a pázsitok. Mivel az aszályos hónapok után a gyep is összetömörödött,  érdemes elvégezni a szellőztetést, valamint a talaj lazítását.

Ehhez elég egy vasvilla vagy egy gereblye. Az első és legfontosabb feladat, hogy gyűjtsük össze a lehullott leveleket az udvarról. Ezeket később felhasználhatjuk a komposzthoz vagy a teleltetésnél.  Ezt követően a gereblyét erősen szúrjuk a talajba, majd óvatosan mozgassuk előre és hátra. Így az összegubancolódott fűszálak kisimulnak és meggátolhatjuk a tövek elhalását, valamint a filcesedést is. Ezt az egész gyepfelületen meg kell ismételni olyan módon, hogy mindig néhány arasszal arrébb szúrjuk le a szerszámot. Az egyetlen szabály, hogy száraz talajon, csapadékmentes napon végezzük el a szellőztetést. 

Itt az idő a zöldségek és virágok ültetéséhez is. A hidegtűrő zöldségfélék bátran elültethetők szeptemberben is. Ilyen a fokhagyma, a zöldsaláta, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, az uborka, de a sütőtök is. Amennyiben inkább virágokat ültetnénk, arra is van lehetőség. Bátran ültethetünk szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot vagy kikeleti bangitát, ugyanis ezek mind remekül bírják a telet.

Már most gondolni kell a nem fagytűrő növényekre! Ezeket biztonsága kell helyezni. A fiatalabb, ősszel ültetett díszfák, gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét úgy védhetjük meg, ha néhány centiméter magasan földet halmozunk fel a fa törzse körül. 

Nekiláthatunk az évelő cserjék ágainak visszavágásához is. Ha az ágak sárgulni és láthatóan öregedni kezdenek, azokat most ősszel mindenképpen el kell távolítani. 

Elérkezett az idő az utolsó sövényigazításhoz is. Ha sövény öleli körbe a kertünket, itt az ideje ezt is visszavágni, így tavasszal is teljes pompájában tündökölhet majd. Figyeljünk oda, hogy a felület maradjon egységes, ne legyen lyukas a sövény a visszavágást követően sem. E folyamat során az ágak közé hulló leveleket is szükséges eltávolítani, hogy megfelelő mennyiségű friss levegőhöz juthasson a növény.

Amíg tüsténkedünk a kertben, remek bográcsos étkeket készíthetünk a szabadban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában