Egyetemi tanévnyitó a Bazilikában

2024.09.06. 13:53

Nagy múltú tradíciókra alapozott új tanévet kezdtek

Veni Sancte szentmisével, majd ünnepséggel nyitotta meg a 2024-25-ös tanévét – az intézmény fennállásának 250. évében – az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az egri Bazilikában pénteken. A szentmisét dr. Ternyák Csaba érsek, az egyetem nagykancellárja celebrálta.

Sike Sándor

Dr. Ternyák Csaba érsek kiemelte a hit gyakorlásának fontosságát

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Bazilikát zsúfolásig megtöltő résztvevőknek a szentmisét vezető egri érsek, dr. Ternyák Csaba prédikációjában úgy fogalmazott, hogy érezzük a nagy kihívást és minél jobban szeretnénk megfelelni a külső kihívásoknak és azoknak a belső igényeknek, amelyeket mindannyian önmagunkkal szemben támasztunk. A későbbiekben a hit szerepéről szólva úgy fogalmazott: hinni a Szentlélekben kevés.

Dr. Ternyák Csaba érsek kiemelte a hit gyakorlásának fontosságát
Dr. Ternyák Csaba érsek kiemelte a hit gyakorlásának fontosságát
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nekünk, keresztényeknek gyakorolni kell a hitünket, mert ha nem gyakoroljuk, akkor feledésbe merül, beporosodik, megfeledkezünk róla - mondotta, majd a prédikáció, illetve a szentmise lezárultával – a Himnusz eléneklését követően – az egyetem rektora mondott tanévnyitó ünnepi beszédet.

– Tisztelettel és szeretettel köszöntöm önöket az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Veni Sancte, tanévnyitó ünnepségén. Jó képzelőerővel elképzelhetjük azt a pillanatot, amikor a Domus Universitatis, az Egyetemi Ház – amely szemben található a Bazilikával – először megnyitotta kapuit. Mindez kereken 250 évvel ezelőtt, 1774-ben történt, amikor diákok, tanárok és hozzátartozók boldog zsibongása közben az első évnyitót tartották – mondotta tanévnyitó ünnepi beszédében dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, a felsőoktatási intézmény rektora emlékeztetve arra, hogy negyed évezredes fennállását ünnepli ebben az évben az egyetem. 

A rektor asszony szavaiból az is kiderült, hogy a jubileumi ünnepséget november 4-én a védőszent, Borromei Szent Károly ünnepén tartják majd. Rövid történeti visszatekintést követően dr. Pajtókné dr. Tari Ilona vázolta az egyetem jelenlegi helyzetét. E szerint a katolikus egyetem ma a térség szellemi- és tudásközpontja, országosan is meghatározó felsőoktatási intézmény. Idén Magyar Örökség Díjjal ismerték el az intézmény oktatási tevékenységét. Magyarország minden szegletéből, Európa, s Európán kívül a világ számos országából érkeznek egyetemi hallgatók ide Egerbe. 

– Pedagógusképzésünk ma már nemcsak országosan, hanem nemzetközi szinten is elismert. Büszkék vagyunk az  egyetem szakmai közössége által kifejlesztett Komplex Alapprogramra. Az Élménysuli néven is közismert program ma már 500 általános iskolában 10 ezer továbbképzett pedagógust és több mint 220 ezer tanulót érint. Ezekben az iskolákban tapasztalataink szerint a tanulás és a tanítás is valóban egyaránt élmény – fogalmazott a rektor, aki szólt arról is, hogy most indul el a pedagógusképzés megújult, gyakorlati fókuszú modellje, amelyet az ágazatirányító Kulturális és Innovációs Minisztérium felkérésére az egyetem szakmai közösségének vezetésével dolgoztak ki három egyetem, az EKKE, a nyíregyházi és a Debreceni Egyetem együttműködésében. 

– Oktatási tevékenységünk az egyetem nagymúltú tradícióira épül, gyakorlatorientált, ugyanakkor modern szemléletű. Jelenleg két képzési helyen (Egerben és Jászberényben), 5 karon, 11 képzési területen szerezhetnek egyetemi hallgatóink versenyképes diplomát. Csak egy-kettőt emelek ki ezek közül: büszkék vagyunk többek között arra is, hogy az egyetemen folyó szőlészeti-borászati kutatás és képzés nemzetközi szinten is versenyképes. A legkiválóbb hallgatóinknak lehetőségük nyílik egy évig Bordeaux-ban tanulni, gyakorlati ismereteiket, tapasztalataikat pedig több francia borvidéken gyarapíthatják. A tanulmányaik végén kettős diplomát, magyar és francia oklevelet is kapnak – sorolta ünnepi beszédében a rektor.

Kiderült az általa mondottakból, hogy kettős diplomát angol nyelvű programtervező informatikus mester szakon kaphatnak még diákjaik a linzi Johannes Kepler Egyetemmel közösen megvalósuló képzés keretében. De azt is kiemelte, hogy egyre többen tanulnak hallgatóik rész-idejű képzés keretében külföldön és egyre több nemzetközi hallgatót fogadnak – immár 11 szakon – angol nyelvű képzéseikre, köztük a doktori iskolák képzéseire Európán túl, Dél-Amerikából és Ázsiából.

A beszédet követően lezajlott az egyetemi polgárrá fogadás és fogadalomtétel jól ismert ceremóniája, illetve Eger város kulcsának jelképes átadása. A várost Minczér Gábor alpolgármester képviselte. Ezt követően az elsőéves hallgatók nevében Uzonyi Lilla, majd az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, Elek Liliána mondott köszöntőt. Az ünnepség – amelyen mindvégig az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum énekkara működött közre – a Szózat hangjaival ért véget.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában