Újra szabad

21 órája

Felépült az Egernél elütött vadmacska

Eger közelében tévedt az útra egy fiatal vállat, sajnos egy autó alá került. Felépült, újra szabad lehet a vadmacska a Bükki Nemzeti Parkban.

Heol.hu

Szabadon engedték az elütörr vadmacskát

Forrás: Cica-Vár-Lak/Facebook

Járókelők találták meg Egerben, az út mellett elütve. azt a vadmacskát, melyet a Cica-Vár-Lak vett gondozásába. Híradásuk szerint a fiatal állat orvoshoz került, onnan keresték meg a Cica-Vár-Lakot: tudnák-e fogadni? Akkor még nem sejtették, mire mondanak igent. Vecsésen műtötték meg, s kiderült róla az igazság. Mostanra szabad a vadmacska, de kalandos út vezetett idáig.

Szabad a vadmacska, akit Egernél ütöttek el
Szabad a vadmacska, akit Egernél ütöttek el Forrás: Cica-Vár-Lak Facebook

– Egy vadmacskával való foglalkozás nem ugyanaz, mint a hízelgő és becézgetést váró ölbecicákkal. Minél kevesebb kontaktusa van az emberrel, annál nagyobb az esély a „visszavadításra”. Nincs simi, nincs ölbe vétel. Kívánatos, hogy emberrel csak addig találkozzon, míg az ételét-italát megkapja, s míg kitakarítanak körülötte. Így telt el négy hónap. Közben Kriszti lázasan kutatott a hogyan tovább legoptimálisabb módja után. Így került kapcsolatba a Bükki Nemzeti Park munkatársával, Gombkötő Péterrel, akivel megbeszélték Juhar átadását-átvételét. Juhar tehát elindult Vecsésről a Bükkbe, ahol Tamás, a vadgondozó vette szárnyai alá. Meg kellett tanítania ezt a fenséges állatot vad módjára élni. A több hetes program végeztével eljött Juhar szabadon engedésének napja.  Látszott rajta, hogy erősen hívja már a természet, vágyik az övéi közé. A megindító aktusra tiszteletből Krisztát és Íriszt is meghívták, végignézhették, ahogy védencük néhány óvatos lépés után eliramodik az erdő sűrűje – az igazi otthona felé – írták a macskáról.

A Cica-Vár-Lak egyébként számos utcamacskát is fogadott már Egerből a Tierschutzprojekt Ungarn e.V. - Kastrationsprojekt önkénteseitől, helyet és gyúgyulást biztosítva a beteg kóbor állatoknak. A bejegyzésben felhívták a figyelmet arra, hogy a vadmacska Magyarországon fokozottan védett, s 2024-ben az év emlőse lett. Ennek a kisragadozónak kisebb-nagyobb populációja valamennyi hegységünkben megtalálható, elsősorban a nagy kiterjedésű erdőket  kedveli, ahol háborítatlanul vadászhat madarakra, hüllőkre, ízeltlábúakra. A genetikai szempontból homogén állomány megőrzése céljából a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő fajmegőrzési programot indított. Zárt, ellenőrzött területen szaporodnak a vadmacskák, s a megfelelő időben elengedik őket végleges élőhelyükön. 

Gondolnánk, hogy házi cicáink  ivartalanításának fontossága itt is felmerül? Pedig igen. Minél több egyed születik vadmacska és házi macska nászából, annál nagyobb veszélybe kerül a genetikailag tiszta vadmacskafaj fennmaradása. A vadmacska ugyanis zsákmány után cserkészve elhagyja olykor a biztonságos erdőt, s találkozhat házi macskával. A mi gyönyörű Juharunk is kimerészkedett az ismeretlenbe, csak ő, sajnos, egy autóval találkozott…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában