Jó húsban van

2024.09.14. 12:10

Vadmacska jár a Bükkalján, sikerült levideózni

A ragadozót nappal csípték el. A levideózott vadmacska jó húsban van.

Molnár Helga

Napközben, vadászat közben sikerült megfigyelni a fokozottan védett vadmacska hím példányát (kandúr) egy bükkaljai védett gyepterületen – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Az elsősorban alkonyatkor és éjjel vadászó ragadozó zavartalan helyeken, sűrű aljnövényzetű erdőkben, cserjésekben, nádas rejtekén nappal is mutatkozhat, azonban ebben a napszakban ritkán látható a mindenféle takarást nélkülöző nyílt gyepeken.

A megfigyelés dokumentálása magán is viseli a megfigyelő meglepetését, a felvételek „zajosak”, remegők, hisz kézben tartott fényképezőgéppel készültek. A vadmacska nappali megjelenését a védett helyszín zavartalansága mellett, valószínűleg az elmúlt évek, évtizedek egyik legmarkánsabb mezei pocok gradációja (robbanásszerű elszaporodása) is elősegíthette. Szemfüles ragadozóknak a pockot viszonylag könnyű zsákmányul ejteniük, „Cirmosunk” pedig eredményes vadász lehet, erről árulkodik, hogy szemmel láthatóan jó húsban van.

Koszt dolgában most nincs gondja, de fajának azért számos problémája akad napjainkban. Élőhelyének beszűkülése, közúti gázolások megszaporodása, s talán a legnagyobb rájuk leselkedő veszélyek, a házi macska által terjesztett betegségek, valamint a velük történő szaporodás következménye, a vadmacska genetikai leromlását okozó hibridizáció.

Íme a vadmacska videón:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában