Felnémeti Szüret kezdődött

6 órája

Valaha a Zúgó terelte az Eger-patak vizét a Malomárokba

Megnyitották az idei Felnémeti Szüretet. Holnap felvonulással folytatófik a program.

Szabadi Martina Laura

Csütörtökön a Pásztorvölgyi Általános Iskolában megnyitották az idei Felnémeti Szüretet Eged András citeraművész előadásával. Dobre Kecsmár Csaba, Felnémet fertálymestere elmondta, családjával 2012-ben döntöttek úgy, hogy a településrészre költöznek, s mára három gyerekük erősíti a felnémeti közösséget.

Megnyitották a Felnémeti Szüretet a Pásztorvölgyiben
Megnyitották a Felnémeti Szüretet a Pásztorvölgyiben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ez egy összetartó közösség, az emberek odafigyelnek egymásra, segítenek, örülnek egymásnak. Szüreti napjaink több évtizedes múltra tekintenek vissza. Sok kihívás áll a jövő nemzedéke előtt, fel fel erre készíteni ezekre a kihívásokra. Merjetek közösségeket alkotni! – mondta az iskolásoknak.

Vágner Lászlóné, a szüretet szervező Felnémet Kultúrájáért Egyesület elnöke mutatta be a Felnémet régen és ma fotókiállítást. 

– Idén 29. alkalommal rendezzük meg a szüreti napokat, ami eleinte 1 napos program volt. Nem elég csak a szüreti hagyományokat ápolni, más értékeinket is meg kell mutatni, ezért döntöttünk úgy, hogy kiállításokat is rendezünk. Mindig egy-egy értékes felnémeti hagyományt mutatunk be, volt már falvédő kiállítás is, tavaly pedig népviseletekből rendeztük. Idén Felnémet fejlődését mutatjuk be fotókon – mondta.

Néhányat ki is emelt, mint például az Ötösről készült fotókat: a Berva völgye és a Felnémet közötti lakótelep arról kapta a nevét, hogy először 5 társasházat építettek a Finomszerelvénygyár dolgozói számára. Beszélt a Zúgóról, ami az Egri út végi, fából készült zsiliphíd volt, s funkciója szerint a Malomárokba terelte az Eger-patak vizét, hogy a malom működjön.

– A zsilip felett átbukó víz hangjáról kapta a nevét. 1958-ben sajnos lebontották, pedig értékes műemléke lehetne Felnémetnek. Helyén most a vashíd látható – mondta. Felidézte, hogy a régi felsőiskolában sem fértek el a diákok, a felsőtagozatosak délelőtt, az alsósok délután jártak iskolába. A helyhiány csak a Pásztorvölgyi megépülésével oldódott meg.

A megnyitó végén Jeles Teréz fesőművész a kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázat díjazottainak adta át a nyereményét, ők Belkovics Anna, Mező Janka, Zay Melinda és Mező Julia Árnika.

Délelőtt Tarsoly József hegybíró tart előadást, majd délután játszóház lesz az iskola udvarán. Pénteken délután 2 órától szüreti koszorúszentelés lesz a templomban, majd elkezdődik a felvonulás. A szüreti kavalkád, a műsorok és a borkóstoló az iskola udvarán lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában