Sajtótájékoztató

2024.09.06. 09:41

Vona Gábor két abasári ügyben fordult közérdekű adatigényléssel a szakminiszterhez

A Második Reformkor párt elnöke az abasári vízszennyezés és az illegális akkumulátor hulladék lerakás ügyében kérdezte Lantos Csaba energiaügyi minisztert. Vona Gábor közmeghallgatást is szervez a drog ügyében.

Szabó István

A Gyöngyösön tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján újabb 5 pontot ismertetett Vona Gábor, a Második Reformkor párt (2RK) elnöke a pártja programjával kapcsolatban. Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a gyöngyösi származású politikus az elmúlt hónapban bejelentette: a 2026-os országgyűlési választásokon Heves vármegye 2-es számú választókerületében egyéni országgyűlési képviselőjelöltként indul. Vona Gábor azzal kezdte, hogy két kérdésben is közérdekű adatigényléssel fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, mindkettő Abasárral kapcsolatos.

Vona Gábor sajtótájékoztatója Gyöngyösön
Vona Gábor sajtótájékoztatója Gyöngyösön
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Az első közérdekű adatigénylést a 2013-as vízszennyezés ügyében tettem. Egy ipari szennyezés következtében Abasár ivóvize fogyasztásra alkalmatlanná vált. Az akut problémát orvosolták, de szakértők szerint a kár hosszú távú elhárítására akár több év vizsgálatra is szükség lehet. A minisztertől tájékoztatást kértem az eltelt több mint egy évtized alatt történt intézkedésekről, történt-e bármilyen felelősségrevonás, továbbá milyen tervek vannak ez ügyben a jövőre nézve, illetve van-e tudomása veszélyhelyzet előállásának más, hasonló jellegű lehetőségéről. A másik ügy Abasáron az illegális akkumulátor hulladék lerakása és tárolása egy telepen. Arról kérdeztem Lantos Csaba minisztert, mi az oka annak, hogy a megbírságolása ellenére egy éve nem szállította el az illető az illegálisan lerakott akkumulátor hulladékot, illetve, hogy a bírságoláson kívül történt-e bármilyen felelősségrevonás, valamint mi várható a jövőben – részletezte Vona Gábor.

A pártelnök elmondta, hogy szeptember 25-én Bükkszenterzsébeten szervez egy közmeghallgatást, ahol a környék polgármesterei, a rendőrség és civil szervezetek részvételével megvitatják a herbál és a szintetikus drogok okozta súlyos helyzetből való kiút lehetséges módjait. Vona Gábor azt is bejelentette, hogy a már korábban jelzett, gyöngyösi lakossági fórumsorozata szeptember 19-én indul Hodász András meghívásával, a második alkalom pedig Pogátsa Zoltán szereplésével október közepén lesz. A pártelnök örömmel jelentette be végül, hogy a Kréta Projekt elnevezésű tanszergyűjtési kampányuk sikeres, egymillió forint értékű, temperából és filctollakból álló adományt kaptak, amelyet a választókerület iskoláinak ajánlja fel.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában