A Nélküled szól az úton

2024.09.05. 17:00

Zenélő út játssza immár a 21-es főúton az Ismerős Arcok dalát

A 550 méter hosszú szakasz a 21. főút Hatvanból Lőrinci felé vezető oldalán épült. A zenélő út összeköti a felvidéki magyarságot a határon inneni magyarokkal, mert az összetartozás dalát játssza.

Szabó István

Csütörtökön adták át Magyarország harmadik zenélő útját a 21-es főút Hatvanból Lőrinci felé vezető oldalán. A mintegy 550 méteres szakaszon 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának egy részlete csendül fel ezentúl. A zenélő út ünnepélyes átadóján Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2015 és 2019 között a 21-es főutat fokozatosan bővítették 2x2 sávosra, ennek köszönhetően Salgótarján és Hatvan között ma már 52 kilométer hosszon közlekedhetnek 4 sávon az úton lévők. 

A zenélő út átadása a 21-es főút Hatvan utáni szakaszán
A zenélő út átadása a 21-es főút Hatvan utáni szakaszán
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Az útfejlesztésnek volt egy záróprojektje is, amely több elemből állt. Ezek vagy befejeződtek már, vagy a végéhez közeledik a kivitelezés. Pásztón az Irinyi úti különszintű csomópontban buszvárók és gyalogátkelőhelyek készültek, illetve bővült a közvilágítás és a térfigyelő kamerahálózat is. A csomópontnál két, összesen 46 férőhelyes parkoló, valamint 50 kerékpár befogadására alkalmas tároló épült. A személyi biztonság növelése, a vagyonvédelem érdekében a 21-es főút legtöbb aluljárójában kamerákat telepítettek. A projekt részeként a tari és a szurdokpüspöki különszintű csomópontokban buszvárókat és zebrákat alakítanak ki, várhatóan ez év végéig. A helyi vízelvezetési problémák megoldására pedig rendezik a Hidegvölgyi-vízfolyás medrét, Pásztótól délre, mintegy 3,6 kilométeren – részletezte a helyettes államtitkár.

Pántya József kiemelte, hogy a zenélő út a projekt megkoronázása.

– Végighaladni rajta különleges élmény az arra járóknak. Az Ismerős Arcok Nélküled című dalát nem kell senkinek bemutatni. Az összetartozást, a magyar identitást hűen tükrözi ez a dal – fogalmazott Pántya József.

Mint megtudtuk, a dallam megszólaltatása érdekében az aszfaltburkolaton speciális felfestéssel bordázott felületet alakítottak ki az adott zenei dallam szerinti periódushosszak és a hangszünetek megfelelő kiosztásával. Ezen autóval áthaladva a dallam különböző magasságú hangjait a barázdák egymástól való távolsága határozza meg. A hangzást a burkolati jelek kontúrjainak pontossága adja.

Szabó Zsolt, Heves vármegye 3. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy ritka alkalom, amikor 15 millió magyar szíve egyszerre dobban. A mai nap ilyen ünnep, tette hozzá.

– Ritkán adatik meg, hogy egy ennyire mély tartalommal, igazi magyar kultúrával, szívvel-lélekkel teli dallam szólaljon meg egy országúton. Olyan dal ez, amit csak mi, magyarok tudunk megérteni. Az utak, a zene összekötnek bennünket barátainkkal, embertársainkkal, családokat, településeket kapcsolnak egymáshoz, egy országot egyesítenek. Hálás vagyok Becsó Zsoltnak, Nógrád vármegye 1. számú egyéni választókerülete országgyűlési képviselőjének, mert az alapgondolat tőle ered. Ez olyan út, ami a Felvidéket az anyaországgal egybekapcsolja. A zenélő út azért nagyon fontos a számunkra, mert egy vérből valók vagyunk – hangsúlyozta Szabó Zsolt.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a 21-es főút korszerűsítésével kapcsolatban most kerül fel az i betűre a pont.

– A mai nap valójában egy 25 éves folyamat záró pontja. 1999-ben volt az első megállapodás a 21-es főút négysávosításáról. A beruházás indulási pontját Salgótarjánban jelöltük ki. Egy rövid szakasz el is készült, de azután volt 8 év, amikor a projekt nem kapott kormányzati támogatást. 2010 hozta el újra a lehetőséget a folytatáshoz, a kormány támogatásával 2011-ben el is indult ütemezetten a további építés. Húsz évvel az első lépések után, 2019-re jutottunk abba a stádiumba, hogy átadhattuk a teljes utat. A 21-es főút nagyon fontos folyosó a Felvidék és az M3-as autópálya között. Összeköti a felvidéki magyarságot a határon inneni magyarokkal, Losoncot Hatvannal, és bekapcsolja a térséget az ország, de Közép-Kelet-Európa gazdasági vérkeringésébe is. Zenélő út többfelé van már a világon, hazánkban is épült ezelőtt kettő. De azt gondolom, nemcsak a mi életünkben, akik itt élünk, de az egész magyar nemzet életében jelentős ez, mert az Ismerős Arcok dalának választása telitalálat. Ez az összetartozás dala. Mondhatni, himnusszá nőtte ki magát. Eredetileg úgy terveztük, hogy a zenélő út Nógrád vármegyében épül meg, hat lehetséges helyszín került szóba. Ezek közül a lakókörnyezet, bizonyos időjárási feltételek figyelembevétele, továbbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, illetve egyes hatóságokkal történt egyeztetések után nem felelt meg egyik tervezett helyszín sem. Erre tekintettel támogattam én is, hogy a zenélő út a 21-es főút Heves vármegyei szakaszán épüljön meg. Valamikor 25 évvel ezelőtt Salgótarjánban kezdődött a négysávosítás, talán ennyivel tartoztunk is Hatvannak, hogy itt legyen a zenélő út – foglalta össze Becsó Zsolt.

A zenélő út átadásán megjelent az Ismerős Arcok zenekar is, az ünnepélyes ceremónia közben pedig a főúton elhaladó járművek közül sokan dudálással üdvözölték az útavatást. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában