Közönségkedvenc

2 órája

75 éves Brúnó, a gyöngyösi mamut

Mátraderecskén 1949. október 6-án, Brúnó napon fejezték be a Mátra Múzeumban látható gyapjas mamut maradványait feltáró ásatást. A születésnapos Brúnó igazi őslénytani ritkaság.

Szabó István

Vasárnap ünnepli 75. születésnapját Brúnó, a gyöngyösi Mátra Múzeum több évtizedes jelképének számító gyapjas mamut csontváz, tájékoztatott a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ - Magyar Természettudományi Múzeum gyöngyösi Mátra Múzeum a közösségi oldalán.

Brúnó nagy kedvenc a Mátra Múzeumban
Brúnó nagy kedvenc a Mátra Múzeumban
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Brúnó csontváza 1949-ben került elő Mátraderecskén, Zám Ferenc kertjében. A történet szerint méretes csontok hívták fel magukra a helybéliek figyelmét a kert végében található kis homokbánya falában. A leletet Vértes László, a neves paleontológus, ősemberkutató mérte fel elsőként, 1949 augusztusában, az ásatást pedig Dancza János, az egri Dobó István Vármúzeum régésze irányította. Brúnó igazi őslénytani ritkaságnak számított, hiszen a megtalált csontok egy összefüggő csontváz részeit képezték, ami meglehetősen ritka a pleisztocénből. Az ásatásokat 1949. október 6-án, Brúnó napján fejezték be – innen az elnevezés. Ez a kedves, barátságos óriás idén ünnepli 75. (tulajdonképpen újra-) születésnapját, méghozzá éppen A földtudományi sokféleség (geodiverzitás) világnapján – közölte a Mátra Múzeum a Facebook-oldalán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában