Múltidéző

4 órája

A dalárda a műveltség emeltyűje

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

EGRI POSTA. EGYSZERSMIND A HEVESMEGYEI GAZDASÁGI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. OKTÓBER 19-ÉN 1862. 

Olyan nyilt levélféle. 

T. szerk. úr! Legyen szives e néhány sornak helyet adni. 

1-őr A multkor egy kis geographia került kezembe, melyben ezt olvasám: Eger – hajdani erősség! E gunyos megjegyzést szükségesnek látom az igazság s városunk jóhirneve érdekében kiigazitani és a belvárost minden irányban befutó sánczolatokra – vulgo csatornák, folyosók, árkok, hidak, dombok stb. támaszkodva oda módositani, miszerint még ma is méltó azon névre – sőt erősebben áll mint hajdan. 

2-or Kitünő (!!) lapja utolsó számában a genialis (!!!) Lesi puskás Eger rajzát adván szintén nagy hibát követett el. A kép szerint itt éjjel semmi sem látható, pedig koromfekete éjjen is láthatók – a szemétdombok. 

3-or Sajnos, de köztudomásu dolog lévén, hogy a régészet-től az „Uj nemzedék” irtózik, másfelől pedig mind tanulságos volta, mind azért, hogy a külfölddel ebben is egy szinvonalra emelkedjünk – kivánatos lévén, miszerint e szárazon képviselt ág is mielőbb zöldüljön – a mi meg is lesz, ha fiatal óriásaink ápolása alá kerül – bátor vagyok szerk. urat felkérni: sziveskedjék e czél előmozditására valami dologértő toll által vitatás alá vétetni: vajjon a főutczánkon végignyuló halomlánczolat miféle: maklári, baktai, felnémeti vagy még távolabbi eredetű? továbbá: melyik századból valók? ugy hiszem, az érdemes előljáróság végzéseit tartalmazó évkönyvek közt tán lelhetők idevágó adatok. 

4-er Szomszéd falvainkat és gazdáinkat figyelmeztetem, hogyha netán határdombra vagy jóféle trágyára van szükségük, azok legjobb minőségben kaphatók – főutczánkon ingyen. 

Az Egerben, Gyöngyösön és Miskolcon is terjesztett hetilap első száma 1862. januarius 5-én jelent meg
Az Egerben, Gyöngyösön és Miskolcon is terjesztett hetilap első száma 1862. januarius 5-én jelent meg 
Forrás:  Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1870. DECZEMBER 1. 

Az egri dalárda. 

Egerben a „dalárda” létesitésének eszméje legelőször 1869-ben hozatott szóba. A fölhivásnak igen szép eredménye lőn, s a mintegy 30-40 tagból csakhamar megalakult dalárda tanóráit meg is kezdette. Azonban az akkori hatalom és szóvivők jónak látták ez életrevaló ujszülöttet, a dalárdát egy halvaszületett csecsemőbe, az „egyházi zeneegyletbe” oltoni, melylyel együtt ­aztán csendesen kihunyt az árnyékvilágból. 

Azóta az ügy ismét felelevenittetett párszor, de sikertelenül. Végre a mult év őszén beállott körülmények folytán, a polgárság körében alakult egy dalárda, mely azonban – nem tudjuk, minő okok miatt, - egy év lefolyása alatt, életképességének alig mutatta jeleit. A dalárda reorganisatioja tehát szükségessé vált, s művezetésének terheit vállra venni nekünk jutott szerencse. Uj aláirási ivek bocsáttattak ki, s a fölhivásra többen, mint hatvanan jegyezték be magukat sajátkezüleg működő tagokul. Midőn azonban a megalakulásra került a dolog, épen azon aláirók, kik legjobban igénylik, hogy a műveltebbek osztályába soroztassanak – szépen (?) visszavonultak azon egyletből, mely egyike a társadalmi műveltség s egyetértés leghatalmasabb emeltyüinek. (…) Nem titkolhatjuk ama szomoru tapasztalatunkat, miszerint városunk egyáltalán nem akar kiemelkedni azok sorából, melyeket a német oly találólag nevez „Krähwinkel”-eknek, kik elegendőnek tartják egy „műveltebb körbe” bejegyezni nevöket, de abban közreműködni szégyenlenek. 

E furcsa közöny daczára a dalárda városunkban ujból, erőteljesen megalakult, jelenben közel negyven működő tagot számlál. E szép eredmény kiválólag az egri jogakadémia lelkes polgárainak, s a derék elemi tanitók karának köszönhető. Éljenek! 

A dalárda első hangversenyét f. évi deczember 7-én tartandja, ezuttal alaptőkéjének javára rendes belépti dijak mellett. Azonban pártoló tagjai számára ugyancsak deczember vége felé is fog egy dalestélyt rendezni. 

Szabó Ignácz

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1903. SZEP­TEMBER 20. 

Kitüntetett gyöngyösi czipészek. 

Debreczenben a napokban hirdették ki az ottani czipő-kiállitás zsürijének a határozatát, ami reánk, gyöngyösiekre is dicsőséget hozott, mert a kiállitáson résztvett 5 iparos közül 3 részesült kitüntetésben. 

És pedig, az uri czipészek közül Kornstein Mór finom izlésre valló, remek kivitelü czipőit a biráló bizottság elismerő oklevéllel tüntette ki; a nép számára készitett és kiállitott czipőkért Horvát Lajos ezüst érmet, Woidner János pedig bronz érmet kapott. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában