Ötödik ciklus

3 órája

A drogok veszélyével is szembe kell nézni a mezőtárkányi testületnek

Október 10-én tartotta ünnepélyes alakuló ülését Mezőtárkány önkormányzata. Felszólalásában a Fidesz-KDNP színeiben a választóktól ismét bizalmat kapó polgármester, Tóthné Szabó Anita – akit pontosan 18 évvel választottak meg először erre a tisztségre – úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a hitük mellett erejük is lesz ahhoz, hogy elvégezzék azt a munkát, amivel a választópolgárok megbízták őket.

Sike Sándor

A hivatal tanácskozó termében nem csak a megválasztott esküttevők jelentek meg ezen a csütörtök délutáni órán, hanem sok meghívott, családtag, érdeklődő töltötte meg a széksorokat. Elsőként Erdősi Gyuláné a helyi választási bizottság elnöke ismertette a választás végeredményét. Ennek értelmében ötödik alkalommal ismét Tóthné Szabó Anitának szavaztak bizalmat a választók. Majd ABC sorrendben azon hat képviselő nevét ismertette, akik a tizenegy induló közül a képviselő testületbe bekerültek: Besenyei Barbara, Halász Csaba, Kálmánné Hajdú Emőke, Mátyus Piroska, Nagy Géza, Pásztor István.

Megalakult a mezőtárkányi képviselő-testület
Megalakult a mezőtárkányi képviselő-testület
Forrás: Beküldött fotó

A képviselő-testületi tagok, majd a polgármester eskütételét követően kért szót a polgármester asszony. Elsőként tisztelettel megköszönte Mezőtárkány választópolgárainak, hogy szavazataikkal a június 9-i önkormányzati választáson felhatalmazást adtak számára a munka folytatására.

– Rendkívül nagy örömmel tölt el, és hálás vagyok azért, hogy azt csinálhatom, amit igazán szeretek, tovább szolgálhatom Mezőtárkány közösségét. Köszönöm az előző képviselő-testület, köszönöm Pásztor István alpolgármester úr, dr. Kovács András jegyző úr, köszönöm az intézményvezetők, intézményi dolgozók, köszönöm a Hivatal munkatársai, az önkormányzati dolgozók elmúlt 5 évben végzett munkáját – fogalmazott.

A név szerinti köszönetnyilvánítás mellett mindenki másnak is elismerését fejezte ki a polgármester, akik az elmúlt 5 évben segítették a településvezetői munkáját, s a falujuk fejlesztése érdekében hozzájárultak az elmúlt ciklusban az 57 sikeres pályázatuk lebonyolításához.

– Október 1-jén kezdődött meg az előttünk álló négy és fél éves ciklus. Október 1-jén napra pontosan 18 éve volt annak, hogy polgármesterré választott szülőfalum választópolgárainak nagy többsége. Úgy érzem, hogy polgármesteri munkámat ma is ugyanolyan szenvedéllyel, lendülettel, elhivatottsággal végzem, mint a 18 év során bármikor. A feladatok, a problémák sem fogytak el az évek során, csupán kicsit átalakultak – mondta Tóthné Szabó Anita.

Szavai szerint nagy dolgokra lehet visszaemlékezni, s a fejlesztéseket az életművének tartja: 12 éve óvodát építettek, 6 éve gyerekházat alakítottak ki és működtetik, az idén pedig megkezdte működését az újonnan épített mini bölcsődéjük. Bővítették és felújították az orvosi rendelőt, a hivatal épületét. Energetikai korszerűsítés és belső felújítás történt a művelődési házban, a szociális intézményben, az orvosi szolgálati lakásban és a hivatalban. Gyógyszertárat hoztak létre, játszóteret építettek. Utakat és járdákat újítottak meg, és ezt a folyamatot folytatni fogják, hiszen jelenleg településük legjelentősebb problémájának az úthálózatunk rossz állapotát lehet tekinteni, épp ezért a fejlesztési elképzelései között prioritásként kezeli ezt.

– Jelentős számú munkahelyet hoztunk létre a társulásainkban és a közfoglalkoztatási programjainkban a különféle üzemek létrehozásával. Több száz család megélhetését biztosítottuk és biztosítjuk napjainkban is – emelte ki a polgármester.

Hangsúlyosan szólt arról, hogy kis településük életében rendkívüli jelentőséggel bírt régebben és ma is a közműellátottság kiépítése. Az elmúlt ciklusban sikerült megvalósítani a teljes közműellátottságot a szennyvízhálózat kiépítésével. Ígéretet tett a fejlesztések folytatására is.

– Régen a munkanélküliséggel kellett szembenézni, ma pedig már inkább a szakemberhiánnyal. Míg 18 évvel ezelőtt az intézményeink lepusztult állapotban voltak, mára majdnem minden intézményünket felújítottuk. Akkor nem volt orvosunk, védőnőnk, s ma már 16. éve van saját orvosunk, védőnőnk. Van iskolánk is, tagintézményekkel rendelkező, de fogyóban van a gyereklétszámunk. Idén első alkalommal fordul elő, hogy összevont osztályban tanulnak az első és másodikos kis diákjaink. Nagy feladatunk lesz a jövőben a fiatalok helyben való letelepedésének ösztönzése – fogalmazott a településvezető.

Elmondása szerint az elnyert 198 millió forintos pályázati támogatásból újítják fel a jövő évben a nagy iskola épületét, a Gyerekház, a kis iskola és a vörös magtár épületegyüttest. Tetőcserék és energetikai korszerűsítés valósul meg az ingatlanokban a jobb közszolgáltatások biztosítása érdekében.

Ugyanakkor új nehézségekről is szólt Tóthné Szabó Anita, amelyekre megfelelő válaszokat kell találni: szembe kell nézni például a dizájner drogok mérhetetlen terjedésével és az ehhez kapcsolódó súlyos közbiztonsági problémákkal. A klímaváltozáshoz köthető aszályokkal és villámárvizekkel, az önfenntartó háztartások és életmód hiányával, a digitális fejlődés okozta kiszolgáltatottsággal, a mindannyiunkat fenyegető dekadens értékválsággal és a szomszédunkban zajló háború negatív gazdasági hatásaival is.

– A célom az, hogy Mezőtárkányban mi is fel tudjuk tenni a pontos kérdéseket és legyen bátorságunk, tehetségünk megadni a helyes válaszokat. A tevékenységeinket ezen problémák megoldása érdekében kell elterveznünk és megvalósítanunk. Ebben a munkában kérem a képviselő-testület tagjainak önzetlen segítségét – hangzottak a faluvezetői szavak.

A polgármesteri "programbeszéd" elhangzását követően alpolgármestert választott a testület. Titkos szavazáson immár harmadik alkalommal kapott egyöntetű bizalmat erre a tisztségre Pásztor István. Az alpolgármesteri eskü letétele után ő  is szót kért és megköszönte a választópolgárok ismételt bizalmát, a polgármester asszonynak munkájáról alkotott véleményét, javaslatát, képviselő társainak, hogy támogatták, támogatják és feleségének a nyugodt családi támaszt.

A későbbi két napirendi pont megtárgyalásakor a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendeletet vizsgálták felül, majd az önkormányzati bizottság elnökét és tagjait választották meg a képviselők. Az ülés végén a polgármester asszony javaslatára pezsgős koccintás, kötetlen beszélgetés közös fotózás következett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában