Visszaemlékezés

2 órája

Az Egri Érseki Jogakadémia története

Olvasói levél az Egri Érseki Jogakadémia történetéről dr. Tóth László jogtanácsostól, Heves megye egykori aljegyzőjétől.

Heol.hu

Az Egri Érseki Jogakadémia alapítása, hasonlóan az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemhez Mária Terézia (1740-1780.) és Eszterházy Károly Egri Püspök idejére vezethető vissza. Az Érseki Jogakadémia több mint kétszáz éven át, 1740-től 1949-ig, míg az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem jogelődje több, mint kétszáz éven át működött Lyceumként, Főiskolaként.

A Heves Megyei Bíróság és a Magyar Jogász Egylet Heves Megyei Szervezete jóvoltából 1998-ban kiadott könyvben a 2020-ban elhunyt Szecskó Károly történész által elsőként és mindmáig egyedülállóan, méltóan emlékezik meg „hazánk első és egyetlen római katolikus jogakadémiájáról, amely több mint két évszázados fennállása alatt több ezer jogászt adott az országnak.

Olyan kiváló tanárok által, mint dr. Csizmadia Andor (1910-1985. Csizmadia Andor – Kovács Kálmán – Asztalos László: Magyar állam-és jogtörténet, Budapest, 1998. Tankönyvkiadó; Mezey Barna – Gosztonyi Gergely: Magyar alkotmány-történet, Osiris Kiadó, Budapest, 2020. által felhasznált szakirodalomból).

Dr. Óriás Nándor (1886-1992.) 1914-től 1939-ig volt az Egri Érseki Jogakadémia professzora, és 1923-tól Szmrecsányi Lajos érsek, Subik Károly kanonok javaslatára az Egri Érseki Katolikus Fiú Felsőkereskedelmi Iskola igazgatójának is kinevezte. Pécsi egyetemi tanári kinevezéséig, 1939-ig oktatta a római jogot a Jogakadémián. Az Érseki Palotában kapott lakást, ahol egy ideig a húgával együtt lakott. Dr. Óriás Nándor 1886. október 24-én született Erdélyben, Gyulafehérváron és 106. életévében hunyt el, 1992-ben.” Szecskó Károly: Óriás Nándor élete és munkássága, Csathó és Társa Nyomdaipari Kft. Eger, 1998.

Az Egri Érseki Jogakadémia 280 éves műemlék épülete a Foglár György kanonok, c. segédpüspök vezette jogiskola 280 éves épületében kapott helyet az egykori Kanonok soron a Káptalan, ma Kossuth Lajos utcában.

Az „Óriás Nándor Jogász Napok” méltó emléket állít a jogászság példaképének, egyben minden évben az Országos Jogász Egylet kiemelkedő egri szakmai eseményeként tartják számon. Az Érseki Palotában lakásának és az egykori Jogakadémia falán levő márványtáblán évente koszorút helyez el az egri jogászság képviseletében a Heves Megyei Bíróság és a Heves Megyei Jogász Egylet.

Méltó folytatása lehetne Óriás Nándor törekvésének az Egri Érseki Főiskola Jog-és Államtudományi kara által 1917. november 12-én megtartott, általa előkészített ülésén a kar kiépítése érdekében Szmrecsányi Lajos érsek-főpásztorhoz írott emlék írat. „A memorandumból egyértelműen kitűnik, hogy a jogakadémia tanárai az intézmény fejlesztésének lehetőségét összekapcsolták az egyetemi fejlesztés gondolatával, vagyis Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly püspökök XVIII. századi tervének megvalósítási szándékával.” (Szecskó Károly i.m. 11. oldal)

2021. augusztus 1-jétől beteljesült az alapító püspök akarata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Katolikus Egyház és a Magyar Állam akaratával megegyezően.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában