Idősek napja

4 órája

Az év közössége címet méltán érdemelte ki az Ezüstidő Szabadidős Egyesület

Egerben a napokban, szeptember 24-én a Vármegyeházán tartott idősek világnapján vette át Az év közössége díjat az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület. A kitüntető címet az "Életet az Éveknek" Heves vármegyei Nyugdíjas Szövetség adományozta. Ebből az alkalomból a tagság felidézte a legemlékezetesebb nyári élményeket.

Barta Katalin

Egerben a Vármegyeházán tartott idősek világnapján vette át az év közössége díjat az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület. A kitüntető címet az "Életet az Éveknek" Heves vármegyei Nyugdíjas Szövetség adományozta. Fűrész János elnököt arra kértük, összegezze az elmúlt hónapok történéseit. 

Elmondta, hogy a közel négy hónapra nyújtózott perzselő nyár számtalan fontos, hasznos és érdekes programot hozott az Ezüstidő Szabadidős Egyesület tagsága számára. - A mai veszélyes, szinte kiszámíthatatlan időkben szükséges a hétköznapok mókuskerekéből kilépni, és elindulni, hogy felfedezzük környezetünk, s a távolabbi települések értékeit, természeti és épített örökségeit. A mozgásnak óriási szerepe van a betegség megelőzésében és az egészség visszaszerzésében. Túl ezen az élethosszig tartó  tanulás szellemi-lelki igény is, hisz az idősödő agy tele van szunnyadó képességekkel. Folyamatosan használnunk kell mindenünket!  Aki tudott jött velünk gyalog, vonaton, saját gépjárművekkel, autóbusszal, hátizsákban a szükséges dolgokkal - fogalmazott.

Fűrész János szerint a mozgásképes tagság igényli az értékes programokat, szlogenjük: "Indulj, menj tovább, s segíts másoknak is elindulni!"
Gáspár Erzsike tagtársuk régóta szerette volna megtekinteni a boldogemlékű bükki füves ember, Gyuri bácsi bükkszentkereszti gyógynövény kertjét. Lenyűgözte a több, mint százféle, mintegy huszonegyezer gyógy- és fűszernövény látványa. A fontosabbakról a helyi füves vezető tartott előadást. Szorgalmasan jegyzetelte a galagonya, a homoktövis, a bíbor kasvirág és más gyógyító növények gyakorlati hasznát, a teák, macerátumok elkészítését, sőt vásárolt is belőlük. Megnézték a bükki üveghutákat bemutató Ipartörténeti Múzeumot, a kilátóból megcsodálták a természet szépségeit, üldögéltek a bükkszenterzsébeti gyógyító köveken, a Lófő- tisztáson,  IV. Béla emlékkövénél pedig emlékeztek második honalapítónkra.

Várpalotán a Trianon Múzeum előtt készült a csoportkép a lelkes tagságról
Várpalotán a Trianon Múzeum előtt készült a csoportkép a lelkes tagságról
Forrás:  Beküldött 

Júniusban buszoztak a kálvini reformáció városába, Debrecenbe, ahol jelentős történelmi fordulatok történtek. Székelyné Marika a kirándulás emlékeit így idézte fel: - Kossuth Lajos emlékművének adóztunk a főtéren. Megcsodáltuk a monumentális Nagytemplomot, a templomkertben pedig Bocskai István fejedelem és a protestáns gályarabok emléke előtt hajtottunk fejet. Bejártuk az 1538 óta létező Református Kollégium Nagykönyvtárát, Egyházművészeti Múzeumának ódon termeit. Nagyon kíváncsi voltam az 1930-ban megnyitott Déri Múzeum gyűjteményére. A régészeti kiállításon bemutatott leleltek, az egyiptomi sírkamrák szarkofágjai, a szamuráj udvarház, a magyar festészet három évszázadát bemutató képtár, a fegyvertár, 1848-49 emlékezete, a régi városháza terme minden képzeletet felülmúlt. Elmondhatatlan hatást tett rám Munkácsy Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó trilógiája, amit maga a festő sem láthatott életében együtt. Sikerült megtekinteni a Szabó Magda Emlékházat is, melyet az írónő 100. születésnapján nyitottak meg. 

- Az első félévet kerti partival zártuk a felsőtárkányi tónál - mondta Majorosné Zsuzsa, a szervezt titkára. Most is bográcsgulyás volt a menü, s tagjaink hozták magukkal a saját készítésű süteményeiket. Köszöntöttük az elmúlt  negyedév név-és születésnaposait, labdáztunk, sétáltunk, énekeltünk, vidáman eltelt az egész nap - mesélte Zsuzsa. 

Mészáros Imre - immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a megyei szövetség a tiszanánai Örökzöld Nyugdíjas Közösség bevonásával a Megyei Szenior Sportnapot Dinnyésháton. Polgármesterükkel az élen a falu apraja nagyja várta a csapatot  szellemes feladatokkal. - Nagy fizikai megterheléssel nem járt, élveztük a játékot, s közben felfedeztük a Tisza-part környékét. Csodás nap volt - emlékezett Imre.

- A nyarat két napos kirándulással zártuk augusztusban - idézte fel  Zsák Ildikó. Most Veszprém-Várpalota volt az úticél. A "királynék városa", Veszprém történelmi várnegyede jelenleg csak a hétvégén látogatható, mert folynak a felújítási munkák 2025-ig. Tizennyolc épület újul meg öt év alatt. Felkavaró élményt jelentettek a Várbörtön Látogatóközpont cella kiállításai. Helyi vezetővel jártuk be a Bíró-Giczey ház bemutatótermeit, a Gizella királyné által építtetett, s most újjáalakított Szent Mihály Főszékesegyházat. A templom 1981-ben kapott basilica minor rangot, s csak 1993 óta érseki hely a város. Betekinthettünk a Fellner Jakab tervezte, korábban püspöki, most érseki palotába, a Hősök kapujába, s még a Tűztoronyba is felmásztunk. 

Székely Tamás azzal folytatja az emlékek idézését, hogy a második nap helyközi járattal indultak Várpalotára. - Először a "Dunántúl oroszlánja" Thury Györgyről elnevezett 14. századi alapú, mintaszerűen berendezett várat tekintettük meg. Többen beöltöztek a korabeli ruhákba. A kastélydombon 1725-ben felépített Zichy kastély húsz éve fogadta be a Trianon Múzeum Alapítványt. A Kárpát-medence egyetlen Trianon Múzeuma 12 színben, interaktív módon mutatja be az utat, amely az ország fájdalmas szétdarabolásához vezetett. Ezt minden korosztálynak meg kellene tekinteni, határon innen és túl - véli Tamás.

Juhász Zsuzsa álma is teljesült a szeptemberi budapesti kirándulással. - Jó volt sétálni a Margitsziget árnyas fái, ligetei, szökőkútjai között. A volt domonkos zárdánál emlékeztünk Szent Margit életére, s azon eseményekre, melyek a szigeten játszódtak a középkorban. Felsétáltunk Gül Baba,"Rózsa Apó" 16.századi sírépítményéhez, a rózsakertből megcsodáltuk a főváros panorámáját. A nap fénypontját jelentette a Városliget fái között a japán Fudzsimoto tervezte fenséges üvegépítmény, a Magyar Zene Háza látványa. A kiállítások anyaga, a világ- és a hazai zene születésének interaktív bemutatása, a hang- és képélményt nyújtó  Renoir-Edith Piaf relaxációs utazás, a rivaldafényben élő, nagyhatású dívák és ikonok világa, köztük a magyar sztárok élete, - jelmezeik, kellékeik lenyűgöztek - fogalmazott.

Gáspár Erzsike levendulás kekszének receptje:

A fenti beszámolókból is érzékelhető, hogy az egyesület tagsága egy percig sem unatkozik. Mindig terveznek valamit, új élményekkel gazdagodnak, tartalmasan, telnek napjaik. Olvasóinknak is szeretnének kedveskedni egy egyszerűen elkészíthető sütirecepttel. A levendulás kekszet receptjét Gáspár Erzsike adta közre: 1 ek levendulát, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sütőport, csipetnyi tengeri sót, 1 csipet vaníliáscukrot, 1-1 ek. mézet, vanília aromát és 10 dkg vajat összegyúrunk, 150 fokos sütőben 20 perc alatt kisütjük. Garantáltan pillanatok alatt elfogy.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában