Múltkutatás

2 órája

Bekuckóztunk a kerecsendi könyvtárba és múltat kutattunk

A kerecsendi könyvtárba kuckóztunk be egy esős októberi délutánon. A Kutasd a múltat! programsorozat első előadásán a levéltári kutatások metodikájával ismerkedtünk.

Barta Katalin

Mit lehet kezdeni egy esős októberi délutánon egy átlagos kisközségben? A kertben nem lehet tüsténkedni, a bevásárláson, főzésen, napi rutinon már túl vagyunk. Nem szeretnénk a tévét bámulni, a számítógép előtt ülni, az olvasás a reggeli és a késő esti időtöltések közé tartozik. Ilyenkor jól jön egy olyan közösségi élmény, amelyen nemcsak szót válthatunk másokkal, de tanulhatunk is.

A múlt ismerete nélkül nehéz jövőt építeni. Kerecsenden is sokan érdeklődnek a múltjuk iránt.
A múlt ismerete nélkül nehéz jövőt építeni. Kerecsenden is sokan érdeklődnek a múltjuk iránt.
Forrás:  Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Ilyen megfontolásokból indultam el a kerecsendi könyvtárban meghirdetett Kutasd a múltat! című, három előadásra tervezett programra. Forgácsné Román Rita könyvtáros szerint előzetesen ötvenen jelezték a faluból, hogy részt vesznek a közös múltidézésen, de nagyon sokan lemondták a részvételt betegségre, s egyéb teendőkre hivatkozva. Délután öt előtt pár perccel megérkezett Gál Máté, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Vármegyei Levéltárának munkatársa, aki alaposan felkészült a közel másfél órás találkozóra. 

Jól érthetően, projektoros kivetítőn vázolta fel a hazai levéltárak működésének múltját, lényegét, s jelenlegi küldetését. Fontos információkkal gazdagodtunk, úgy, hogy egy sokak által alig ismert múltkutató, értékeket őrző intézmény hétköznapjaiba pillanthattunk bele. Megtudtuk, miféle kincseket őriz a Heves Vármegyei Levéltár, s ha a saját múltunkat - lakóhelyünk, családunk történetét szeretnénk felgöngyölíteni, alaposabban megismerni - milyen  lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

Ez ma már - az internetnek köszönhetően  sokkal egyszerűbb feladat, azonban a hiteles múltkutatásnak szabályai is vannak. Nem mindegy, hol és hogyan kezdjük el. Számos forrás áll rendelkezésünkre, azonban fontos szempont a történelmi hitelesség. Ebben a hazai levéltárak biztos támaszt tudnak nyújtani. 

Megtudtuk, melyek azok az online platformok, - arcanum.hu, hungaricana.hu, mnl.gov.hu - ahol megbízható adatokhoz juthatunk. Végül érdekes, eredeti, kerecsendi kordokumentumokkal is megismerkedhettek az érdeklődők. 

Kíváncsian várjuk a folytatást, amikor a családtörténeti kutatás részleteivel ismerkedhetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában