Digitalizáció

2 órája

Digitalizációs workshopot tartottak a Tittel Pál Könyvtárban

Nagy szükség van olyan intézményekre és szakemberekre, akik egymás munkáját kiegészítve összegyűjtik, feldolgozzák.

Heol.hu

Köszöntőt mondott dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

Forrás: uni-eszterhazy.hu

A digitalizáció terén elért eddigi közös eredményeikről, valamint a jövőbeni együttműködésről egyeztettek a Tittel Pál Könyvtár, az Arcanum Adatbázis Kiadó, a Főegyházmegyei Könyvtár, a Főegyházmegyei Levéltár, a Bródy Sándor Könyvtár, a Heves Vármegyei Levéltár és a Dobó István Vármúzeum képviselői október 9-én – írja az egri egyetem honlapján.

Köszöntőjében dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora örömét fejezte ki, hogy az együttműködésnek az egyetem ad otthont. Kiemelte a rendezvény aktualitását és hangsúlyozta a könyvtárak, levéltárak, valamint az Arcanum Kiadó digitális szolgáltatásainak hasznosságát, amelyekkel sok időt és energiát nyerhetünk. Nemcsak a kutatóknak, hanem például a levelezős hallgatóknak is nagy segítséget jelentenek az online adatbázisok, hiszen nem kell egy-egy dokumentum megtekintése miatt órákat utazni. Ehhez azonban sok szakember munkája és megfelelő technikai háttér is szükséges.

A rektor hozzátette, a város és a főegyházmegye intézményeinek gyűjteményei rendkívül értékesek, lehetővé kell tenni, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak. Nagy szükség van olyan intézményekre és szakemberekre, akik egymás munkáját kiegészítve összegyűjtik, feldolgozzák és közkinccsé teszik Eger és a régió emlékeit.

Dr. Somfai Örs, az Arcanum Kiadó marketing igazgatója elmondta, Eger mindig is kiemelt jelentőségű volt számukra, már 18 éve tart a közös munka és gondolkodás az itteni intézményekkel. Jelenleg két nagy adatbázisuk működik, a Hungaricana ingyenesen használható, az Arcanum Újság (korábbi nevén: Arcanum Digitális Tudománytár) pedig ingyenesen kereshető, majd előfizetéssel kutatható adatbázis. Mára elérték, hogy havonta 1 millió új oldal kerül fel a digitális térbe. Ehhez az óriási munkához szükségük van a helyi szakemberek információira, segítségére. A résztvevő szakemberek a rövid előadásokat követően kötetlen tapasztalatcserét folytattak, és elkötelezték magukat a jövőbeni együttműködésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában