Turizmus

3 órája

Eger 2023-ban 8 hónapon keresztül szerepelt az országos TOP 10-ben

A Mátra-Bükk turisztikai térségen belül Eger és térségében 2023-ban az önkormányzatok mérése alapján (10 település) 1 millió 600 ezer 138 vendégéjszakát töltöttek a vendégek. Eger 2023-ban ismét a legnépszerűbb városok közt volt.

Molnár Helga

Véget ért egy ötéves ciklus a Heves Vármegyei Önkormányzat életében is, és cikluszáró közgyűlésen tárgyaltak még 12 pontot múlt héten pénteken. Az egyik ebből az Eger Térsége Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesület tájékoztatója volt. Ebből kiderül, hogy 2023-ban mindenütt magasabb adatokat regisztráltak 2022-höz képest, Eger 2023-ban is így teljesített. A tájékoztató országos kitekintővel kezdődik. Eszerint a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2023-ban 8,3, a külföldi vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett. Összesen 19 ezer 380 turisztikai szálláshely, ezen belül 2125 kereskedelmi, illetve 17 ezer 255 magán és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

2023-ban a turisztikai szálláshelyeken az előző évhez képest 2,5 százalékkal több, közel 41 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (21,4 millió, illetve 19,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken. Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019-es értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták a teljes lakosság számához képest a legtöbb vendéget. Az NTAK adatai alapján lakosságarányosan, a település éves vendégforgalma alapján a legtöbb vendég Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fordult meg. Az egynapos látogatások szerinti legnépszerűbb öt térség top-látványossága a Váci főtér, a siófoki Aranypart szabadstrand, a nyíregyházi Sóstó-, illetve a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és az Egri bazilika volt.

A Mátra-Bükk turisztikai térségen belül Eger és térségében 2023-ban az önkormányzatok mérése alapján (10 település) 1 millió 600 ezer 138 vendégéjszakát töltöttek a vendégek. Eger térsége települései Eger, Egerszalók, Demjén, Felsőtárkány, Szomolya, Noszvaj, Bogács, Mezőkövesd és a Zsóri terület révén Szihalom, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Bükkszék. A települések és turisztikai egyesülete nagyrészt tagjai az Eger Térsége TDM Egyesületnek. A Mátra-Bükk térség szállás férőhelyeinek a közel 60 százaléka található Eger és térsége területén, ami körülbelül 13 ezer 600 férőhelyet jelent, amelyek átlagos kapacitáskihasználtsága közel 20 százalék.

Eger 2023-ban folyamatosan az élmezőnyben

Eger az elmúlt évben 8 hónapon keresztül szerepelt az országos TOP 10-ben. A Mátra és Bükk térségében pedig 10 alkalommal állt az első helyen. Kivétel csak az első két téli hónap volt. Egerszalók hat alkalommal szerepelt a 3. illetve a 4. helyen, Demjén öt alkalommal a 4. helyen, Bogács két alkalommal a 3. és négy alkalommal az 5. helyen. Mezőkövesd pedig két alkalommal szerepelt a térség 5. legtöbb vendégéjszakát felmutató települései között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában