Aneszteziológia

3 órája

Életmentő lehet az egri kórháznak adományozott eszköz

A Heves Vármegyei Vadászkamara egy videolaringoszkópot adományozott a Markhot Ferenc Kórház a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztálya számára. A közel egymillió forintot érő légutat biztosító eszköz az altatásban végzett műtétek során lehet életmentő.

Szabadi Martina Laura

– Nagy segítség a mindennapi munkában az aneszteziológusoknak az eszköz, melyet a Heves Vármegyei Vadászkamara adományozott intézményünknek – mondta dr. Gyetvai Róbert, a Markhot Ferenc Kórház a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztályvezető főorvosa kedden a kórházban. Kovács István, a vadászkamara titkára egy közel 1 millió forintos eszközt, egy videolaringoszkópot adott át a kórháznak.

Kovács István, a vadászkamara titkára egy közel 1 millió forintos eszközt, egy videolaringoszkópot adott át a kórháznak
Kovács István, a vadászkamara titkára egy közel 1 millió forintos eszközt, egy videolaringoszkópot adott át a kórháznak
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Az altatás komplikált folyamat, hiszen erős hatású szereket alkalmazunk, melyek adott esetben légzést is leállítanak. Ilyenkor az altatóorvos átveszi ezt a feladatot és lélegezteti a beteget a műtét alatt. Alkati adottságok vagy sérülés miatt előfordulhat, hogy a normál eszközzel nem lehet levezetni a lélegeztető csövet. Ilyenkor jelent nagy segítséget az adományozott eszköz, amely kamera segítségével közvetlenül a legcsőhöz tudja vezetni. Ebből az életveszély elhárításában fontos eszközből egy már volt a kórházban, de nagy igénybevételének volt kitéve – magyarázta a főorvos. Hozzátette, míg nem állt rendelkezésre videolaringoszkóp, volt, hogy fel kellett kelteni a beteget és ébren kellett lennie mikor a légcsövébe vezették a csövet, ami igen kellemetlen. Mint mondta, 2 havonta akad ilyen beteg. Hangsúlyozta, hogy a választott időpontban zajló műtétek esetében is fontos, de határozottan életmentő az akut, műtétre nem előkészített betegek esetében. Elmondta, az intubálás az aneszteziológus munkájának legveszélyesebb része, a legtöbb incidens eközben történik.

Életmentő lehet az egri kórháznak adományozott eszköz
Életmentő lehet az egri kórháznak adományozott eszköz
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Kovács István kamarai titkár elmondta, hogy már a járvány alatt is támogatták adománnyal a kórházat, 2 évvel ezelőtt pedig egy gyűjtés ötlete fogalmazódott meg bennük.

– A munkánk során keletkező rézhüvelyek gyűjtésébe kezdtünk. Másfél év alatt a megye vadászainak segítségével gyűlt össze az a mennyiség, melyből meg tudtuk vásárolni az eszközt a kórház számára. Köszönöm a vadászoknak a segítséget, a kórház dolgozóinak pedig az értünk végzett munkát – mondta Kovács István.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában