Ünnepség

2 órája

Emlékművet avattak Egerbocson

A szabadságot és a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen, hangzott el az egerbocsi megemlékezésen. Az óvodások és iskolások műsorával is avatták föl a község új szabadságharcos emlékművét.

Tóth Balázs

Az 1848/49-es és az 1956-os magyar forradalmaknak és szabadságharcoknak állítottak emlékművet Egerbocson. Az október 22-én délután rendezett ünnepségen és megemlékezésen Barta Ervin polgármester az 1956. október 23-i forradalom jeltelen sírokba temetett hőseiről beszélt, méltatva önfeláldozásukat. Kiemelte, egyre kevesebben vannak azok, akik átélték 1956-ot és azok is, akik éltek az azt követő elnyomó rendszerben, ezért az idősebbeknek át kell adni az információkat és emlékezni kell. Ötvenhatról nem tanultak és beszélni sem lehetett róla, de szinte mindenkinek volt érintett családtagja.

Az 1848/49-es és az 1956-os magyar forradalmaknak és szabadságharcoknak állítottak emlékművet Egerbocson
Az 1848/49-es és az 1956-os magyar forradalmaknak és szabadságharcoknak állítottak emlékművet Egerbocson
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A polgármester hangsúlyozta, a fiataloknak meg kell érteniük és őrizniük a szabadságot és a nemzeti függetlenséget, azt, hogy kik és miért tettek valamit a forradalomban. Az 1956-os szabadságharcnak 2700 halálos áldozata volt, felük 30 év alatti. A megtorlásban sokakat bebörtönöztek, kivégeztek, elüldöztek. Az emlékezés kötelesség, hiszen 56 a jövőnek szólt.

Barta Ervin szerint nem magától értetődő a szabadság, hiszen Magyarország fél évezreden keresztül küzdött érte Dobóéktól 1956-ig. Idézte Zrínyit, aki szerint ha idegen hozza a szabadságot, akkor az el is viszi. Szerinte a szabadságot sosem adták ingyen és az erő az összefogásban rejlik.

Ezt követően beszélt az emlékmű felállításáról, arról, hogy miért a kettős kereszt szimbólumát választották, s köszönte a testületi tagok és az alpolgármester segítségét, támogatását.

A polgármesteri beszédet követően az óvodások adtak műsort, rövid versekkel és egy közös dallal, majd az iskolások következtek, akik felidézték a forradalom és szabadságharc főbb eseményeit, valamint szintén énekeltek. Az emlékművet megáldotta Racs Csaba plébános, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit az önkormányzat és az Egerbocsért Egyesület nevében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában