1956

2 órája

Iskolásokkal ünnepeltek Bélapátfalván

A város általános iskolásainak műsorával emlékeztek 1956 hőseire Bélapátfalván.

Tóth Balázs

Október 22-én délután tartottak megemlékezést Bélapátfalván az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából. A művelődési házban ünnepi beszédet mondott Kary József alpolgármester a szabadság fontosságáról beszélt, s arról, hogy Magyarországon ezer éve nem engedjük, hogy mások döntsenek helyettünk, mások mondják meg, énekelhetjük-e a Himnuszt, vagy lengethetjük-e zászlóinkat. Ugyanakkor sosem adták ingyen a szabadságot, amelyet meg kell őrizni a függetlenséggel együtt. Mi döntjük el, milyen alapra építjük életünket, mikor, kiért fogunk fegyvert, mikor látjuk jobbnak a békét. Szerinte ma több hasonlóság van 1956-tal, most is a szabadság a legfontosabb, illetve a béke megőrzése. A szabadság és függetlenség 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben és ma is kulcsfontosságú. De szerinte ma ne képzeljük magunkat 56-os hősnek, mert az nem jó jövőkép, úgy véli a békéhez néha több bátorság kell mint a harchoz. Az alpolgármester kifejtette, akkor értékelik a szabadságot, amikor hiányzik. Most szerencsések vagyunk, mert megörököltük, ezért még nagyobb felelősség a megőrzése. Reméli, nem ismétlődik meg 1956., ezért annak emléke apáról fiúra kell, hogy szálljon.

Iskolások műsorával emlékeztek az '56-os eseményekre
Iskolások műsorával emlékeztek az '56-os eseményekre
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepi beszédet a Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola műsora követte, a diákok felidézték a forradalom és szabadságharc eseményeit, de énekeltek és táncoltak is. A műsort követően megkoszorúzták az 56-os emlékművet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában