Turizmus

3 órája

Visszaesett a külföldi vendégek száma Gyöngyös térségében

A stratégia 2030-ra azt tűzi ki, hogy a Mátra legyen Magyarország legnépszerűbb négyévszakos aktív turisztikai desztinációja. A külföldi vendégek száma csökkent ugyan, de a belföldieké nőtt.

Molnár Helga

A Heves Vármegyei Önkormányzata felkérésére a Mátra Térségi TDM Turisztikai Nonprofit Kft. elkészítette a 2023-as szakmai tevékenységéről szóló tájékoztatóját. A Mátra az Észak-magyarországi régióban, Heves vármegyében és Nógrád vármegyében található, amely, bár két vármegyét érint mégis földrajzi egységként jól körülhatárolható, és márkásítható turisztikai termék.

Csúcskő a Kékestetőn
Csúcskő a Kékestetőn
Forrás: Németh András Péter/Szabad Föld

A Mátra turizmusa jelenleg nem egy kiemelkedő attrakcióra épül, hanem a turisták helyszínre vonzásával kapcsolatos több, érdekes elemre, melynek központi eleme a hegyvidéki aktív turizmus, illetve a hegyi-wellness. Jelenleg a terület magas vonzásértékű adottságokkal rendelkezik, közepes turisztikai infrastruktúrával, mely kiindulási helyzet koncepcionált marketingmunkával jól erősíthető és térségi szinten is integrálható eredményt hozhat. Fontos azonban kiemelni, hogy a meglévő vonzerők környékén történő infrastruktúra fejlesztés nagyban elősegítené a marketing kommunikációt  egyszerűen az élményszerű időtöltéssel.  A természeti adottságok közül kiemelkedik a hegység Magyarország legmagasabb pontjával (Kékestető 1014 méter), valamint a hegyvidék legjelentősebb üdülő és gyógyhelyei.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központnak köszönhetően a Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia kidolgozásához kapcsolódóan, azt időben követve az aktív turizmus fejlesztése szempontjából fontos térségekben önálló stratégiák készítése is elkezdődött. A stratégia 2030-ra azt tűzi ki, hogy a Mátra legyen Magyarország legnépszerűbb négyévszakos aktív turisztikai desztinációja. Azaz a Mátra mind a négy évszakban vonzza a kihívásra és feltöltődésre vágyó fiatal és idősebb túrázókat, kerékpárosokat, sízőket, akik egyre nagyobb arányban akár két-három napot is a térségben töltenek. Mindehhez hozzájárul az aktív turisták igényeit kielégítő, térségi hálózatba szerveződött szolgáltatók és vendéglátók a Mátra egész területén vonzó kínálata.

A vendégek számáról és a vendégéjszakák számáról is szól a tájékoztató. Kiderült, Gyöngyösre 2023-ban 126 ezer 400 vendég érkezett, a vendégéjszakák száma 255 ezer 653 volt. Mátraszentimrére 30 ezer 533 vendég látogatott, a vendégéjszakák száma 69 ezer 691 volt. Parádon ez a számpár 33 ezer 98 és 82 ezer 800, Parádsasváron pedig 13 ezer 973 és 31 ezer 839 volt. Sirokba 5 ezer 614-en érkeztek, a vendégéjszakák száma 11 ezer 638 volt. Jelentős visszaesés a külföldiek számában Gyöngyös térségében tapasztalható, a belföldi vendégek viszont jelentősebb mértékben választották a térséget.

A Mátra kiváló turisztikai adottságának köszönhetően javulást mutatott. Ennek a hátterében részben a Gyöngyös-Mátra Közhasznú Egyesületnél rendelkezésre álló marketing forrás részben pedig a térség vonzerőinek megújulása állhat, mely szorosan összeforr a kiszolgáló létesítményekkel és az infrastruktúrával. A fejlődés fenntartásához fontos a stratégiai konstruktív együtt gondolkozás. Cél az aktív és egészségturisztikai kínálat és a borturizmus fejlesztése, de a turisztikai kínálaton kívül fontos stratégiai lépés a fejlődéshez elengedhetetlen infrastruktúra fejlesztés, illetve az engedélyeztetési jogszabályok egyszerűsítése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában