Munkalátogatás

2 órája

Lőrinci gazdák és gyöngyöshalászi termelők vendége volt az államtitkár

Dr. Nobilis Márton és Szabó Zsolt országgyűlési képviselő Gyöngyöshalászon egy tojóüzemet látogatott meg. A lőrinci gazdák agrárfórumán sok előrevivő felvetés hangzott el az államtitkár szerint.

Szabó István

A héten dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára látogatott a Heves vármegyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületbe, ahol lőrinci gazdák és gyöngyöshalászi termelők fogadták. Az államtitkár és vendéglátója, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő munkanapjának fókuszában a mezőgazdaság állt. Szabó Zsolt arról tájékoztatott, hogy dr. Nobilis Mártonnal közösen ellátogattak Gyöngyöshalászra, a 2015-ben létrehozott Gyöngytojás Kft. üzemébe, amely a Vidékfejlesztési Programban nyert támogatás révén mára a térségben egyedülálló a baromfitenyésztésben mind az alkalmazott technológia, mind a kapacitás, de az energiahatékonyság tekintetében is. Ezután Lőrincin gazdákkal találkoztak és egyeztettek egy agrárfórumon, amelyen Pálinkás Péter polgármester is részt vett.

Szabó Zsolt (balról) és dr. Nobilis Márton a lőrinci gazdák fórumán
Szabó Zsolt (balról) és dr. Nobilis Márton a lőrinci gazdák fórumán
Forrás:  Szabó Zsolt / Facebook

– A mai téma a mezőgazdaság volt. Nagy öröm ért bennünket, hiszen ide látogatott dr. Nobilis Márton államtitkár. Elmentünk Gyöngyöshalászra egy tojóüzemet megnézni, majd Lőrincin gazdákkal találkoztunk. Nagyon jó beszélgetés volt, tisztán csak a szakma került szóba. Előre gondolkodunk, a jövő irányába – foglalta össze a nap eseményeit Szabó Zsolt.

A lőrinci gazdák fórumán előrevivő felvetések hangzottak el

Dr. Nobilis Márton szerint látszik, hogy Szabó Zsolt szívén viseli a települések gondjait. 

– Jól képviseli őket, jól összegyűjti a problémáikat. Én úgy gondolom, hogy ezeknek a találkozásoknak van értelme, később ezeket be tudjuk vinni a szabályozásba, távlati gondolkodásba. Jó volt látni, hogy van itt egy olyan tojásüzem, ami komoly mennyiséget termel. És jó volt azt látni, hogy a gazdáknak vannak olyan felvetéseik, amivel előbbre tudják vinni a magyar élelmiszeripart és a magyar mezőgazdaságot egyaránt – fogalmazott dr. Nobilis Márton.

A két politikus ebben évben nem először foglalkozott szűkebb hazánk agráriumának kérdéseivel. Szabó Zsolt idén márciusban részt vett annak a gazdafórum roadshow-nak a hevesi állomásán, amely országjárás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szervezésében indult februárban. A roadshow révén a gazdálkodók első kézből tájékozódhattak az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében megjelenő pályázati lehetőségekről. Szabó Zsolt Hevesen rámutatott, hogy a szülő- és a termőföld szeretete összeköti a gazdákat.

– Úgy gondolom, csak úgy tudunk együttműködni, ha együtt gondolkodunk, és közösen találjuk meg a legkreatívabb megoldásokat. Az elkövetkező időszak nagy kihívás lesz, hiszen indulnak a Vidékfejlesztési Program Plusz csomagok. Nincs olyan területe az agráriumnak, amit ne támogatna ez a rendszer. Itt a lehetőség, hogy mind a fiatal, mint az idősebb gazdák kihasználják a lehetőségeket – fogalmazott márciusban Szabó Zsolt.

Dr. Nobilis Márton szeptemberben Ostoroson járt, ahol az idei, 18. Coop Rally mezőnye az Ostoros Családi Pincészetnél tartott megállót és sajtótájékoztatót. Az államtitkár elismerően szólt azzal kapcsolatban, hogy a szőlő- és borágazatban az ostorosi pincészet 2023-ban közel 8 millió palack bort értékesített, és 1200 hektár területről dolgozott fel szőlőt.

 – Hazai földön, hazai termelők által termelt élelmiszer-alapanyagot hazai családi vállalkozás dolgoz fel helyben. Rendkívül rövid a terméklánc, a Coop-csoporton keresztül pedig az ellátási lánc is. Ez érdekünk, mert kihat az élelmiszer-biztonságra, a vidékfejlesztésre és a vidéki foglalkoztatásra is – fogalmazott szeptemberben dr. Nobilis Márton.

 



 




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában