hagyomány, kultúra

2019.09.18. 11:30

Abasár a vendége ezúttal a gyöngyösi idősek otthonának

Évente egy alkalommal a térség más és más településeit hívják vendégségbe a gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthonába. Az egy hónapon át tartó programsorozatban a meghívottak településük kultúráját, hagyományaikat, értékeit mutatják be az idősek számára.

Hliva Éva

Ismerkedtek, énekeltek és abasári fehérborral koccintottak a szépkorúak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Az idén Gyöngyöstarján és Gyöngyöspata után Abasár mutatkozik be a gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthonában. A vendégtelepülés egész szeptemberben programokkal készült a szépkorúak számára. A gyöngyösi intézmény lakói nagyon élvezik a vendéglátást, és az ezzel járó programokat.

– Lesz pincelátogatás, csigatészta-készítés és közös ünneplés, éneklés is – mondja Maka Piroska. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója hozzáteszi, a bentlakásos otthon vezetősége hagyományteremtő céllal hívta életre a kezdeményezést évekkel ezelőtt, amikor új szemléletű idősgondozás kezdődött.

Ismerkedtek, énekeltek és abasári fehérborral koccintottak a szépkorúak
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

– A szépkorúak számára igyekszünk sok színes programot biztosítani. Próbáljuk behozni a külvilágot a lakókhoz, amellyel a mentális egészségük is javul, és élményekkel is gyarapodnak. Szerettünk volna olyan településeket meghívni, ahol lakóink születtek, leélték életüket, hiszen a közös emlékek felidézése, az ismerősökkel való találkozás jótékony hatású.

Kiderült, az idén Abasár választása nem volt véletlen, ugyanis néhány lakó korábban járt ott kirándulni. A templomkertről, a Kapásházról és a történelmi pincelátogatásról, valamint a településen élők vendégszeretetéről hetekig meséltek aztán a többieknek. A gyöngyösi nyitórendezvényen a szomszédos településről érkező vendégek ajándékokkal is kedveskedtek. A házi készítésű kalács mellé szőlőt és bort hoztak. Dr. Lénártné Benei Anikó, a vendégtelepülés polgármestere két egykori olyan abasárit is köszöntött, akik az otthonban élnek. A község múltját, kultúráját bemutató kiállítás mellett az Abasári Árvalányhaj Hagyományőrző Tánccsoport is fellépett.

Tizenöt éves az abasári intézmény

Abasáron is nagy hangsúlyt kap az idősgondozás, tájékoztatott a polgármester asszony, dr. Lénártné Benei ­Anikó. ­Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. szeptember 16-án ­nyitotta meg hivatalosan kapuit az Abasári Integrált Szociális Intézmény. A 90 fős bentlakásos otthonba, nem csupán a régió­ból, de az ország egész területéről szívesen érkeznek a szépkorúak. Az intézmény születésnapját egész napos rendezvénysorozattal ­ünnepelte meg a falu apraja-nagyja. A megnyitót követően felléptek a helyi és térségi civil szervezetek, előadók, néptáncelőadást mutatott be a Népi Dzsadzsa együttes, de az intézmény dolgozói is egy kis műsorral kedveskedtek az időseknek. A rendezvényt gyermekprogramok­kal színesítették, hogy az egész család jól érezze magát. Kiegészítő programelemként pedig csoportban idegenvezetéssel az érdeklődők megtekinthették az Aba Sámuel-emlékpincét, a helyi templomot, a Kapásházat s a nemzeti emlékhelyet, a Bolt-tetőn Aba Sámuel palotájának feltárását is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában