Elismerés

2022.09.17. 08:25

Ezúttal a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon ért el hatalmas sikert az egri bor

Bronzérmet kapott a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) az egri furmintból készült Pearl&Z – közölték a pezsgő készítői pénteken.

HEOL

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kiemelték, hogy új belépő ritkán sikeres már a kezdetekkor a legjelentősebb nemzetközi megmérettetéseken. A Pearl&Z-nek ez nemcsak a pezsgők világversenyén sikerült, hanem néhány hete a szintén igen rangos Decanter World Wine Award-on, ahol ugyancsak bronzérmet szerzett – számolt be róla az MTI.

Závodszky Zoltán, a Pearl&Z márkatulajdonosa az alapbor megválasztását azzal indokolta, hogy a furmint felhasználása pezsgőhöz nem szokványos, a chardonnay sokkal általánosabb, ezért a kettő házasítása figyelemfelkeltő lehet a nemzetközi piacon. Az alapbort a Creatura Wine ergi borászat készíti.

A Pearl&Z első évjáratából csupán 3500 palack készült, és később sem terveznek 10 ezernél többet évente.

A Pearl&Z honlapja szerint a pezsgő ötlete 2019-ben született, amikor az egri borvidéken az Ausztriából származó furmint-klónokat szüretelték. Ekkor döntöttek a jelentős hozamkorlátozás, valamint a pezsgőnek alkalmas alapbor készítése mellett.

A CSWWC idén számos más magyar pezsgőt is éremmel jutalmazott, a Kreinbacher és a Sauska is a legjobbak közé került a verseny internetes oldalán közzétett éremlista szerint. A legtöbb nyertes, akárcsak a korábbi években, Franciaországból és Olaszországból került ki, a térségből csak néhány erdélyi és bolgár pezsgő szerepel még a legjobbak között. Az idei díjátadót november 3-án Londonban tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában