Ünnepség

2023.10.21. 10:15

Harsonaművész vehette át az idei Wágner Betty-díjat Hevesen

Kakuk Zoltán harsonás, művésztanár, a hevesi Zeneiskola egykori tanítványa, a Miskolci Szimfonikus Zenekar szólamvezetője kapta idén az önkormányzat által alapított Wágner Betty-díjat.

Molnár Helga

Kakuk Zoltán harsonás, művésztanár, a hevesi Zeneiskola egykori tanítványa, a Miskolci Szimfonikus Zenekar szólamvezetője (Bal oldal)

Forrás: Hevesi Hírportál

Több éves hagyományt ápol a hevesi Zeneiskola Tagintézmény a Zene Világnapjához kapcsolódó – minden év őszén – megrendezett hangversenyével. Az október 12-ére meghirdetett programon tanítványok és pedagógusok tisztelegtek azon egykori kollégák előtt, akik már nem lehetnek köztünk, de akik munkásságukkal, emberi és szakmai értékeikkel meghatározóak voltak az intézmény történetében. A rendezvénynek már hatodik alkalommal volt egy különleges momentuma is, egykori növendék vehette át az önkormányzat által alapított Wágner Betty-díjat. 2023-ban Kakuk Zoltán harsonaművész – Lövei János egykori tanítványa – részesülhetett az elismerésben. A díjat Balla Ildikó, valamint Kovács István alpolgármester adta át – írja a Hevesi Hírportál.

A program első fellépőiként a legkisebbek emlékeztek Betty nénire az általa szerzett Tornázz című dal eléneklésével, majd az intézmény pedagógusai és tanítványai változatos műfajú produkciókat mutattak be a közönségnek. Többek között Haydn, Diabelli, Sosztakovics és Huszka Jenő szerzeményei hangzottak el.

A délután folyamán színpadra lépett az idei díjazott is a Palota Rézfúvós Kvintett tagjaként, akik Farkas Ferenc: Régi magyar táncok,  Morricone: The Mission és a Bayrische Polka Harsonára című zeneművek részleteivel örvendeztették meg a publikumot.

A 2018-ban alapított Wágner Betty-díj idei birtokosa, Kakuk Zoltán 1970-ben született. Általános iskolai tanulmányait Tiszanánán végezte, majd ötödikes korától a hevesi Zeneiskolában kezdett a zenével foglalkozni. Hangszeres tanára Lövei János, szolfézs tanára pedig Wagner Erzsébet volt. 1984-től a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium növendéke, majd 1989-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója lett.

1994-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Budapesti Zeneművészeti Egyetemen. Iskolaévei alatt több verseny győztese, illetve díjazottja volt. Sikeres próbajáték után 1995-től a Miskolci Szimfónikus Zenekar első harsonása és szólamvezetője. 2000-től a
Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium, 2010-től a Miskolci Zeneművészeti Egyetem kinevezett művész-tanára.

Tanítványaival számos sikert ért el, ezért Miskolc Város Önkormányzata 3 ízben tüntette ki. Kamaraművészként tagja a Theater Brassnak, a Palota Rézfúvós kvintettnek és a Miskolci Harsona kvartettnek, akikkel az évek folyamán számos rádió, TV és CD felvétel készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában