Ízőrzők

2023.11.11. 09:04

Az Ízőrzők műsorból kiderül, mi az az átányi vakcsigaleves

Hamarosan adásba kerülnek az átányi kalandok a Duna Tv-n.

Molnár Helga

A november 12-i adásban a Tisza-tó közelében lévő, hagyományait nagyon erősen őrző faluba, Átányba látogat el a Duna Tv Ízőrzők csapata.
– A csodálatos természeti adottságokkal bíró településen többek közt olyan finomságok készülnek, mint a zöldséges vakcsigaleves, a hagymás babpörkölt kolbásszal, a sajtos perec, a magyaros rakott tészta és a mákos krémes – írják.

Az adást november 11-én vasárnap 13 óra 30-tól láthatják, de lesznek ismétlések is. Jámbor Dénes, Átány polgármestere is megosztotta a hírt, azt írta, már nagyon várják, hogy láthassák magukat.

Az Ízőrzők így írnak honlapjukon az átányi élményekről:

Átány Hevestől mindössze nyolc kilométerre fekvő község. Nevét világhíressé tették a hosszú időn át itt kutató néprajzosok: Fél Edit és Hofer Tamás. Nevüket, munkásságukat ma is nagy tisztelettel emlegetik az átányiak. Református Temploma eredetileg katolikus volt, a reformáció itt már nagyon korán, az 1550-es években elterjedt.  A falu tájházát az átányiak a benne utolsóként lakó gazdáról „Kakas-Háznak” nevezték el. Ellátogattunk a Dél-Hevesi régészeti leleteket bemutató kiállításra is.

Az Átányi Hagyományőrző Egyesület központja a „Bába néni háza”, nevet viseli, mivel a falu bábája lakott benne évtizedeken keresztül. Az egyesület tagjai itt készítették a leveshez a vakcsigát, és meghallgathattuk meg az Asszonykórus népdalait is. Átány ételei az Ízőrzők számára a Zöldséges vakcsigalevesl, Hagymás babpörkölt kolbásszal, Sajtos perec, Magyaros rakott tészta és Mákos krémes.

(Főoldali képünk forrása: izorzok.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában