Programok programok hátán

2024.06.23. 09:30

Mozgalmas volt a Múzeumok Éjszakája az egri várban

Az egész estét programsorozat látványos menettel indult el a Dobó térről a vár irányába.

Molnár Helga

Az egész estét programsorozat látványos menettel indult el a Dobó térről a vár irányába

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Eger város, az Egri vár története események láncolata, és az itt élő egyes emberek története is. A város históriájában tetten érhetők és megfogalmazhatók fontos mérföldkövek, jelentős események, amelyek rendre változást hoztak és új irányokba mozdították a várost és annak lakóit. A Múzeumok Éjszakáján a várbeli kiállítások megelevenedtek a muzeológusok interaktív bemutatóival.

A vár minden zeg-zugában izgalmas elemekkel várták az érdeklődőket
A vár minden zeg-zugában izgalmas elemekkel várták az érdeklődőket
Forrás: Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az egész estés programsorozat látványos menettel indult el a Dobó térről a vár irányába, melynek minden zeg-zugában izgalmas elemekkel várták az érdeklődőket. Kurátorok a Lenkey-házban, a Gárdonyi-házban és a Ziffer Sándor Galériában, tárlatvezetések voltak a MúltKirakó, a Magyar Minta, A szabadságharc hadserege 1848-49-ben című kiállításokban, és szakember mutatta be a 2022-ben előkerült ostromágyút is. 

A Ziffer Sándor Galériában online kiállítást mutattak be, melyet Ádám Balázs zongorajátéka színesített. Megelevenedett a XVI-XVII. század. Az Egri Vár Vitézei a kazamatákat, az aknafigyelő folyosókat, a történelmi kor harcászatát, Beáta, a sütőasszony az időszak gasztronómiáját, az Egri Vitézlő Oskola pedig az életmódot, a kor mesterségeit, a mindennapokat mutatta be a látogatóknak. Ételek, bor, történelem címmel az egri kistőkések borait lehetett kóstolni egy kortynyi történelemmel, és napjaink harcászatát lehetett megismerni a Honvédségi toborzóiroda kitelepülésével. 

A program szerint naplementekor a vár udvara is megélénkült, több mint 20 éves hagyományt követve hatalmas máglyát gyújtottak, amely körül táncházat tartottak Bécsi Gyula vezetésével, valamint a Lobbanáspont együttes tüzes produkciójában is gyönyörködhettek a látogatók a kiállítások meglátogatása közben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában