Alkotás

2024.07.16. 16:58

Egy millió forintot vihet majd haza a közönségdíjas az Utcazenészek Versenyéről

Idén is együtt tartják az Utcazenészek Versenyét és a Képzőművészeti Utcafesztivált Egerben. A szervezők beszéltek a részletekről.

Szabadi Martina Laura

– Különleges az egri kulturális kínálatban az idén 10 éves Utcazenészek Versenye – mondta Ábry Zoltán főszervező sajtótájékoztatón kedden a Guri Serházban a július 23-án kezdődő versenyről. – Jegyet sem kell váltani, és  5 napon keresztül jövet-menet zenészekkel találkozhatbnak az emberek. Célunk, hogy mindez felüdülést hozzon a hétköznapokban. A verseny Like érméi már országos hírűek, ezzel kell eldönteniük az embereknek, hogy melyik festő vagy zenész munkája tetszik nekik jobban. Mindez megmutatja, hogy nem csak a rádió és a gépzene világa létezik, az előzene, az emberi alkotóképesség fontosságát. Idén pedig szokatlanul magas, 1 millió forint a közönségdíj, a szakmai zsűri díjazza a legjobb együttest illetve a legjobb szólót,duót. – emelte ki. Hozzátette, számos elismert zenész volt már a zsűri tagja, de 6 éve állandónak mondható a bíráló közönség.

Szolnoki Péter, Artisjus-díjas zenész, Ábry Zoltán, az Utcazenészek Versenyének főszervezője, Teleki Klára, művészetpártoló és Dr. Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyetemi docense
Egy millió forintot vihet majd haza a közönségdíjas az Utcazenészek Versenyéről
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elmondta, az Eszterházy téren és a Dobó téren is lesz egy színpad. 

Teleki Klári a képzőműészeti fesztivál szervezője hangsúlyozta, a művészetet oda kell vinni, ahol sok ember van, megköszönte Ábry Zoltánnak, hogy jó ideje támogatja a közös megvalósítást, nem csak szakmailag, anyagilag is.

– Egyre népszerűbb már a képzőművészeti fesztivál is, sokan jelentkeztek , művészeti iskolák is részt vesznek. Diplomás és amatőr, autodidakta művészek is érkeznek. Közismert és elismert művészekkel találkozhatnak és tanácsokat kaphatnak tőlük. Idén is lesz látványfestés, 14 formáció 23 művész nem előre meghatározott téma alapján alkot, majd gálaműsor zárja a napot július 26-án. Szakmai és társadalmi zsűri díjazza az alkotásokat – mondta Teleki Klári. 

Szolnoki Péter Artisjus-díjas zenész, a zsűri tagja elmondta, hogy fontos a szakmai tudás de az leginkább, hogy megállítsa és ott tudja tartani a közönséget az adott produkció.

A zsűri egy másik tagja, Nagy Zoltán, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyetemi docense kiemelte, tavaly azt gondolta, van még 5-6 év aggódni a zenészeknek a mesterséges intelligencia miatt, ám ez megdőlt.

Már most nagyban jelen van például a reklámszakma, vagy a színházi kísérőzenék világában. De egy dolgot nem tud majd soha az AI: kiállni az emberek elé és élőben muzsikálni. Minden ami élőben szól, az hatással van az emberekre. Ott helyben szól lélektől, léleknek 

– fogalmazott.

Ábry Zoltán kiemelte, a verseny alapötlete Harmati Péter egri vállalkozótól származott, s Rázsi Botond Miklós akkori alpolgármester támogatásával valósult meg. 

– A rendezvény nem jöhetne létre anélkül a 20-25 vendéglátóegység nélkül, akiket feltüntetnek a szórólapon, ők tettekkel és pénzügyi hozzájárulással is segítik a művészek szereplését. Fontos nekik a közösség az egri turizmus – ezt sokan hangoztatják, de ők tesznek is érte. Az önkormányzat is évek óta főtámogató, idén is kiemelt összeggel járultak hozzá a megvalósuláshoz, köszhetően a városi kulturális bizottság elnökének, Mirkóczki Zitának. A Nemzeti Kulturális Alap immár 3 éve támogatja egyre jelentősebben az utcazenész versenyt – köszönte meg a segítséget Ábry Zoltán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában