Előadás

2024.08.31. 20:19

A Szent István csatahajót mutatják be az egri könyvtárban

Ez lesz a 60-as Szalon első előadása.

Molnár Helga

A Debrői Arany Hárs Egyesület és a Bródy Sándor Könyvtár szervezésében a 60-as Szalon szeptember 3-án tartja első előadását a Szent István csatahajó címmel 17 órától a könyvtárban. Az előadó a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója, dr. Krámli Mihály lesz.

Az SMS Szent István az Osztrák–Magyar Monarchia egyik csatahajója volt az első világháború idején. A négy tagból álló Tegetthoff-osztály utolsó egységeként készült el, testvérhajói a Tegetthoff, a Viribus Unitis és a Prinz Eugen voltak. 1918. június 10-én a MAS 15 jelű olasz gyorsnaszád (torpedókkal felszerelt motorcsónak) torpedói süllyesztették el Premuda szigetének közelében, mikor a Szent István első bevetésének gyülekezőhelyére tartott.

A legnagyobb magyar építésű hajóként is számon tartott csatahajó maradványait 1974-ben találták meg 60-70 méteres mélységben. A horvát kulturális minisztérium a hajóroncsot hadisírrá nyilvánította, és búvárok számára csak engedéllyel merülhető.


 (Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában