Gárdonyi remekművéből

2024.08.20. 19:04

Megunhatatlan film ma is az Egri csillagok

Az Egri csillagok még ma is az egyik legnépszerűbb magyar film, emelte ki az 1968-ban forgatott alkotás főszereplője, Kovács István egy interjúban.

Heol.hu

- Várkonyi István rendező és Nemeskürthy Isván forgatókönyvíró mindent elkövetett, hogy méltó módon adaptálja Gárdonyi Géza regényét, és ez részben sikerült is. A honvédő kalandtörténethez óriási díszleteket és rengeteg jelmezt készítettek, illetve a korszak legnevesebb színészeit nyerték meg maguknak még a legapróbb szerepekre is, mintha csak a 40-es 50-es évek hollywoodi aranykorában forgatták volna az Egri csillagokat – ilyen nagyszabású filmterveket ugyanis legfeljebb az amerikai vagy a szovjet filmipar engedhetett meg magának, az Egri csillagok ezért is számít kisebb unikumnak - emelte ki cikkében a Magyar Nemzet.

Pilisborosjenő, ahol forgatták a filmet
Pilisborosjenő, ahol forgatták a filmet
Fotó: Basa Balázs/Názer Ádám

Akkoriban az ostromló török sereget a Magyar Honvédségtől kivezényelt ötezer sorkatona alakította, ma ez szinte elképzelhetetlen. A befektetett munka azonban megtérült, mivel a filmre csaknem 18 millió jegyet adtak el, tehát sokan akár többször is megnézték.

Az Egri csillagok történelmi hátteréről Csatári Bence történész a Szélesvásznú történelem adásában elmondta, jelenős előzményei voltak annak, hogy 1552-ben a magyar csapatok ilyen nagy diadalt ültek. Elmondása szerint a legújabb történelmi kutatásokra alapozva ma már kijelenthetjük, hogy nem az 1526-os Mohácsi csatával dőlt el az ország sorsa, hanem csak Buda 1541-es elestével, mellyel az Egri csillagok története is kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában