Kultúra

2024.09.07. 21:00

Újabb művészek, mutatkoznak be az Esti Szalon őszi félévében

A Szabad Szalon Egyesület nyilvános beszélgetései a kortárs művészetről ősszel is folytatódnak a Ziffer Sándor Galériában. Az Esti Szalon beszélgetések célja, hogy a művészek és a közönség személyesen beszélgethessen.

Hornyák Réka

A nyári szünet után indul a második félév a Dobó István Vármúzeum Esti Szalonjában. A vármúzeum képzőművészeti gyűjteménye jelentős, folyamatosan gyarapodó modern kollekcióval rendelkezik. Az országos akvarell tárlatok kapcsán több mint kétszáz alkotást őriz, de kiemelt feladata a helyi, Egerben és a vármegyében élő művészek munkásságának dokumentálása, követése. 

A 2002-ben megalakult, az Egerben és Heves vármegyében élő alkotókat tömörítő Szabad Szalon Egyesülettel együttműködésben rendezi meg a Dobó István Vármúzeum az Esti Szalon című nyilvános beszélgetéseket. Az esteken a művészek saját munkásságukat mutatják be prezentációkon és előadásokon keresztül. A találkozások az ismerkedésre és a kortárs jelenségekről szóló beszélgetésekre is alkalmat biztosítanak.

Szeptember 10-én, kedden délután 5 órakor Ónodi Mátyás, iparművész, üvegtervező művész tart előadást Irányok-határok címmel. Az előadásoknak Egerben, a Ziffer Sándor Galéria biztosít helyszínt. 

Ónodi Mátyás iparművész családban nőtt fel, majd üvegtervező művészként a hagyományos üvegfestés és ólomüvegezés területén tevékenykedve élte meg első tapasztalásait az alkotói munkával kapcsolatban. Ezek az évek meghatározóak voltak művészi szemlélete formálódásában, a színek, a fény és a tükröződések tág teret adó közege, továbbá a rétegekből építkező kompozíció jellemzik munkáit.

Utóbbi időben az iparművészet-képzőművészet és a plasztika-síkábrázolás határterületének műfajaiban találja meg leginkább az alkotáshoz szükséges kifejezőerőt. Sokféle benyomás mentén gyűjti az inspirációt, Kő Pál, Samu Géza és Kepes György munkássága ugyanúgy hatással van rá, mint egy-egy kortárs előadóművész. A festményei anyaghasználatában az iparművészeti jelleg, az üvegalkotásokban viszont a képzőművészeti tartalom és igény jelentkezik. 2021-től bútorok felújításával és újraalkotásával is foglalkozik, így az iparművészet és a díszítőfestés ismét nagyobb hangsúllyal van jelen az életében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában