Szilvásvárad

2024.09.14. 09:01

Nemzeti Vágta: izgalmas betétprogramok lesznek

A Nemzetközi Rendőr Lovasversennyel idén háromnaposra bővült Nemzeti Vágtán új programként szerepel egyebek mellett a HaZám Lovasudvar gyermeklovas bemutatója és a Gömöri Lovas Egyesület végvári vitézek produkciója. A Nemzeti Vágta megszokott látványos műsorszámait – mint a kocsitoló versenyt, a méneshajtást vagy a Győri Ördöglovasok bemutatóját – idén is megrendezik.

Tóth Balázs

A Nemzeti Vágta nulladik napján, pénteken a Nemzetközi Rendőr Lovasverseny keretében 8 ország lovas rendőrei mérik össze tudásukat. Az első versenyszám a szimultán akadály és gyorsasági verseny, ahol egyszerre két lovas indul egymás mellett, és a pályán elhelyezett akadályokat kell átugraniuk, megkerülniük. A második versenyszámban ügyességi akadálypályán kell végigmenniük a versenyzőknek, ahol többek között tűzön átugrás, hordófal döntés, softball pisztollyal célbalövés is szerepel.

Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a Nemzeti Vágta rendezvényére (Archív fotó)
Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a Nemzeti Vágtára (Archív fotó) 
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A nemzetközi résztvevők vasárnap a Nemzeti Vágta hagyományos Nemzetközi Futamában is összemérik erejüket, amely így idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama lesz. Ebben a versenyben a már említett csapatokhoz az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság képviselője is csatlakozik.

A vasárnapi bemutatók sorában idén egy olyan lovas szervezetet köszönthetünk, amely több mint 200 gyermek oktatását végzi lovasiskolájában. A HaZám Egyesület gyermeklovasai bemutatják, hogyan kezdődik a képzés, milyen gyakorlatokat végeznek.

A Nemzeti Vágta alapítása óta, immáron 17 éve a magyarországi lovas versenyek újbóli meghonosításán túl, kiemelt feladatának tekinti a magyar huszár alakjának visszaemelését a közgondolkodásba. Ennek jegyében 17 éve áll fenn együttműködés a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel (MHKHSZ). Idén a szilvásváradi helyszín okán is, a közeli Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 30 tagja lesz jelen a Vágtán, és az MHKHSZ szervezésében látványos bemutatót tartanak.

Idén is fellépnek a Győri Ördöglovasok a több mint 300 fős, 25 éves, különleges lovasiskola legjobb lovasaival, de lesz 1848-49-es csatajelenet, csikósbemutató, kocsitoló verseny, puszta ötös bemutató, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is.

Idén a 10-13 év közötti versenyzők a Huszárgyerek Vágtán, a 14-17 évesek a Kishuszár Vágtán, a 18 év felettiek pedig a Nemzeti Vágtán mérik össze tudásukat.

A 17. Nemzeti Vágtát 2024. október 4-5-6-án rendezik Szilvásváradon, a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, amelyre jegyeket a vagta.hu oldalon lehet vásárolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában