Megrázó emlékezés

2 órája

Megrendítő drámával zárult Gyöngyösön a holokauszt 80 emlékév

Edith Eva Eger holokauszt-túlélő önéletrajzi regényét Tenki Réka és Csányi Sándor színművészek előadásában láthatta a közönség. A holokauszt 80 záróeseményének üzenete: a pokol legmélyén is dönthetsz arról, hogy boldog leszel.

Szabó István

Kedden színházi előadással zárult Gyöngyösön a holokauszt 80 emlékév helyi zsidó hitközség által szervezett rendezvénysorozata. Az est során a Mátra Művelődési Központban Tenki Réka Jászai Mari-díjas színésznő és Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész szereplésével A döntés című drámát tekinthették meg a nézők. A darab a Kassán 1927-ben született, zsidó vallású Edith Eva Eger regénye alapján készült. 

Gyöngyösön a holokauszt 80 emlékév zárása volt a színházi előadás
Gyöngyösön a holokauszt 80 emlékév zárása volt a színházi előadás
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A szerzőt 1944 márciusában a kassai gettóba kényszerítették szüleivel és nővérével együtt. Májusban Auschwitzba kerültek, ahol édesanyját gázkamrában ölték meg. Edith Eva Eger ezután több koncentrációs tábort is megjárt. Végül 1945 májusában az amerikai hadsereg felszabadította azt a tábort is, ahol raboskodott. Az egyik katona a holttestek közé vetve talált rá, orvost hívott és megmentették az életét: mindössze 32 kilót nyomott, a háta eltört, tífuszos láza, tüdő- és mellhártyagyulladása is volt. Hazatért Kassára, de 1949-ben a férjével, Éger Bélával a kommunista fenyegetések hatására az Egyesült Államokba költöztek kislányukkal. Pszichológusként a poszttraumás stressz szindróma kezelésének specialistája. 1980-ban Edith visszatért Auschwitzba, hogy szörnyű emlékeivel és elfojtott érzelmeivel szembenézzen. A döntés című önéletrajzi regénye a haláltábori élményeiről mesél.

Kedden Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség, valamint a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke üdvözölte a művelődési központot zsúfolásig megtöltő közönséget, és köszönetet mondott mindazoknak, akik érdeklődéssel kísérték végig a holokauszt 80 emlékév gyöngyösi eseményeit. Ezután az előadás megrendezését támogató Miniszterelnökség nevében dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztérium közigazgatási államtitkára köszöntötte a nézőket.

– A mai darab szerzője megjárta a poklok poklát. Utána nemcsak talpra állt, de páratlan pályát futott be. Fiatalok sokaságát tanította egyetemen a megbocsátás művészetére, példát mutatva arról, hogy a megbocsátás jelenti a valódi szabadságot. Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formájával szemben. Magyarországon van talán Európa legkomolyabb büntetőjogi szankciórendszere minden gyűlöletbeszéddel szemben. Ugyanakkor ez önmagában nem elegendő. Nem elegendő csupán büntetőjogilag szankcionálni a gyűlöletbeszédet, legalább annyira fontos egymással összefogva, közösségeinket a pozitív megbocsátás útjára terelni. Úgy gondolom, hogy a pozittív megbocsátás útja az, amit ma este is e páratlan darab révén megszemlélhetnek. Ez jelenti a valódi szabadságot, amely alapja az alkotásnak, fejlődésnek – fogalmazott dr. Latorcai Csaba.

Edith Eva Eger így vall a művéről: "Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest".

A holokauszt 80 záróeseménye a szenvedés mellett a boldogság lehetőségéről is szólt

A mélyen megrázó, de végül katartikusan felemelő előadás után Tenki Réka és Csányi Sándor egy rövid közönségtalálkozón beszélt a darab létrejöttének körülményeiről.

– Ez nem egy egyszerű holokauszt-történet, ez egy túlélési történet. Arról szól, hogy a pokol legmélyén is dönthetsz arról, hogy boldog leszel. Ez nagyon fontos üzenet: minden nap dönthetünk úgy, hogy boldogok leszünk. Nem kell ehhez sok. Hihetetlen derű és bölcsesség árad a szerzőből, ahogy szemléli az életet. Élete jelentős részében azonban nem volt így. Edith sokáig szenvedett a bűntudattól, hogy miért ő élte túl a borzalmakat, a szülei és a vőlegénye pedig nem. De felül tudott emelkedni végül ezen az állandó szorongáson. Mindez túlmutat egy egyszerű történetmesélésen, az író üzenete több egy profán szenvedéstörténetnél – részletezte Csányi Sándor.

A művészházaspár arról is beszélt, hogy a hiteles előadás érdekében megnézték az egykori haláltábor maradványait, és jártak az szerző kassai szülőházánál is. A még ma is élő Edith Eva Egerrel nem sikerült személyesen találkozniuk, de a darab videófelvételének vágása már befejeződött, azt elküldik neki Amerikába, tették hozzá. A színdarabot Csányi Sándor rendezte, színpadra Székely Csaba alkalmazta. A holokauszt 80 keddi zárórendezvényén Gyöngyös megannyi közéleti szereplője mellett részt vett többek között Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja, Szókovács Péter polgármester, vagy éppen Jónyer István, többszörös világ- és Európa-bajnok asztalitenisző, a Nemzet Sportolója is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában