Ünnep

1 órája

Kocsitolásban a szilvásiak voltak a legjobbak a Nemzeti Vágtán

A 17. Nemzeti Vágtán Decs lovasa és lova végzett az élen, a győztes Galaxy a vágta örökös bajnoka lett. Rendeztek korosztályos futamokat, nemzetközi versenyt, de versenyeztek a fogatok és a kocsitolók is, utóbbiban a házigazdák voltak a legjobbak a Nemzeti Vágtán. A vármegyei résztvevők közül csupán a szilvásváradi kocsitolók jutottak tovább a vasárnapi döntőbe. Ők meg is nyerték a kocsitoló versenyt

Kocsitolásban a szilvásváradiak jeleskedtek

Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Szilvásvárad  adott otthont az idén háromnaposra bővült Nemzeti Vágtának. A pénteki nulladik napon kilenc ország lovas rendőrei – így Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Csehország, Románia, Törökország, Nagy-Britannia és Bahrein mellett, magyar részről a Készenléti Rendőrség, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat – mérkőztek meg a Nemzetközi Rendőr Lovasversenyen.

Tobb ország lovasrendőrei mérkőztek meg egymással a Nemzeti Vágta nulladik napján
Több ország lovasrendőrei mérkőztek meg egymással a Nemzeti Vágta nulladik napján
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A péntek délutáni esemény szimultán akadály és gyorsasági versennyel indult, melyben egyszerre két lovas rajtolt egymás mellett, akiknek a pályán elhelyezett akadályokat kellett átugraniuk és megkerülniük. A második versenyszámban ügyességi akadálypályán kellett végigmenni a mezőnynek, ahol többek között tűzön átugrás, hordófal döntés, softball pisztollyal célbalövés is szerepelt a programban. A 28 induló közül a legeredményesebb versenyzőnek a szlovák Atila Ocenas bizonyult. Ő lett az összesített verseny győztese.

Szombaton az előfutamokkal folytatódott a program, ahol voltak lóról leesések is, a nagy izgalomban pedig előfordult, hogy egyesek kiugrottak, emiatt pedig végül új rajt után jelentős hátránnyal fejezték be a versenyt. A vármegyei résztvevők közül csupán a szilvásváradi kocsitolók jutottak tovább a vasárnapi döntőbe.

Ők aztán meg is nyerték a kocsitoló versenyt a Nemzeti Vágtán. Szaniszló László polgármester szerint fantasztikusan sikerült a verseny, főként azért, mert beugró csapatként vettek részt a viadalon.

- Gyenesdiás visszalépése miatt két héttel ezelőtt kértek föl bennünket a részvételre, összeszedtem a csapatot, akik aztán pénteken láttak először kocsit, de akkor még nem tolták. A gyakorlás élseben volt az előfutamban, amit megnyertek, a döntőt pedig nagy fölénnyel sikerült megnyerniük, nagy volt a csapatösszhang – mondta Szaniszló László, aki idén nem volt a kocsitoló csapat tagja vállsérülése miatt.

- Olyan embereket kerestem, akik jó erőnléttel rendelkeznek, így kapott helyet a csapatban a testnevelő tanárunk, két tűzoltónk is, illetve ez sportoló fiatalember, míg a lányok között szintén a volt tűzoltó csapatunk tagjai, illetve egy rendőr hölgy kaptak helyet – mondta Szaniszló László, aki be is mutatta a résztvevőket: Kulcsár-Csoma Beatrix, Bali Petra, Szecskó Zsanett, Barta Gabriella, valamint Tóber Martin, Farkas Gusztáv, Poczik Gábor és Szarvas Márk voltak a csapattagok.

A polgármester szerint jó eredményeket értek el a szilvásváradi indulók, akik a huszárgyerek vágtában és a felnőttek közt is másodikok lettek az előfutamban, így búcsúztak, de szoros versenyben.

Szaniszló László szerint bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyt és a közönséget, de ez az, amiről nem tehetnek, igyekeztek kiszolgálni a versenyzőket és a nézőket. A pálya viszont elbírta a sok esőt, amit másik helyszín lehet, hogy nem tudott volna teljesíteni. Örülnek, hogy két évig Szilvásvárad adhatott otthont az eseménynek, igyekeztek megfelelni az elvárásoknak, a szervezők szerint pedig találkoznak még. Jövőre Budapesten tartják az eseményt.

A 17. Nemzeti Vágta döntőfutama
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A vasárnapi döntőkben aztán az első alkalommal megrendezett Huszárgyerek Vágta (10-14 évesek) bajnoka Rakottyai Judit és lova Little Lioness lett Vasad képviseletében, míg a Kishuszár Vágta bajnoka Pestszentlőrinc versenyzője, Juharos Jadviga és lova Kassim lettek. A 2024-es Nemzeti Vágta Fogathajtó bajnoka a Hortobágyi-ménes lett (a szilvásváradiak nem jutottak döntőbe), míg a nemzetközi lovas díszegységek futamán az Egyesület Királyság lovasa végzett az élen, ebben a futamban lipicai lovakat ültek meg a versenyzők.

A Nemzeti Vágta döntője előtt Székely Tibor a Vágta főkapitánya mondott beszédet, emlékeztetve a résztvevőket arra, hogy a rendezvény túlnőtt önmagán, összefogja a magyarságot. A találkozót, közös ünnepet a lovaknak köszönhetik. Megemlékezett az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a nemzeti gyásznap alkalmából pedig külön az aradi vértanúkról.

A fináléba csak női lovasok kerültek, és megvédte bajnoki címét Galaxy, akinek ezúttal a lovasa Tóbiás Zsuzsa volt, s most Decsnek szereztek dicsőséget. Galaxy három egymás utáni elsőségével örökös bajnoka lett a Nemzeti Vágtának. Tóbiás Zsuzsa szerint fantasztikus volt a verseny, egy álma vált valóra a sikerrel. Nem volt nehéz a futam, harmadikként rajtolt, de élre állt és végig vezetett, biztosra ment.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában