Sportfinanszírozás

2024.05.27. 20:46

Sportoló Nemzet 2024: a sport és a magyarok karaktere jól passzol

Sportoló Nemzet 2024 címmel indított sportszakmai országjárást a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ). Az eseményen a sport területén az elmúlt 14 évben elért közös eredményekről hallhattak előadást az érdeklődők.

Sike Károly

Szabó László érdekfeszítő előadást tartott

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A sportvezetők, edzők, üzletemberek jelenlétében a Vármegyeházán tartott közéleti fórumon a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László úgy kezdte: a sport és a magyarok karaktere jól passzol egymáshoz. Ezért is érdemes a magyar sportot kiemelten, stratégiai ágazatként kezelni, ahogy az történt az elmúlt 14 évben.
A magyar kormány 2010 után súlyos örökséget vett át, ezek közé tartoztak például az infrastruktúrális hiányosságok, a kevésbé modern létesítmények és a pénzügyi nehézségek. Ezek az összetett problémák közvetlen hatással voltak a sport teljesítményére és fejlődésére az országban. 

Tizennégy év elteltével elmondható, hogy a magyar sport költségvetési finanszírozása a tízszeresére növekedett.

Szabó László számos területet megvilágítva taglalta a legfontosabb intézkedéseket, úgy mint a mindennapos testnevelés bevezetése vagy a hasonló gondolatmenet mentén létrejött úszó nemzet program elindítása, amellyel összefüggésben infrastruktúra fejlesztés is megvalósult. Ennek keretében eddig 129 beruházás jött létre.
A példaképek komoly vonzerőt jelentenek a fiatal sportolóknak, így legalább olyan fontos az olimpiai aranyérmek száma mint az, hogy a következő tanévben még több gyerek sportoljon. A sportvezető hozzátette: kettő egymást erősíti. 

Ezért tekintik az élsport támogatását is kiemelten fontosnak, amely 2024-ben 16,5 milliárd forint támogatásban részesül.

A Sportoló Nemzet program azon a logikán működik, hogy minél több emberrel igyekeznek megértetni, hogy annál jobb élményt a testi, szellemi, mentális egészség megőrzésére és közben a közösség építésére mint a sport, semmi nem tud adni. S ez nemcsak a csapatsportokra, hanem az egyéni sportra is igaz. A sportágak finanszírozása különböző elosztású, kiemelt, felzárkóztató és feltörekvő kategóriára bontva.
A 2011 óta működő tao-program kapcsán Szabó elmondta: vannak nehézségek, de ha megnézzük a mai helyzetet azt látjuk, hogy női és férfi kézilabdában és vízilabdában kint vagyunk az olimpián, ilyenre több mint húsz éve nem volt példa. A férfi labdarúgó-válogatott harmadszor utazhat Európa-bajnokságra és klubszinten is komoly sikereket értünk el. Egy teljes generáció nőtt fel, amely szép sikereket tudhat magáénak. S ezek már taos-gyerekek.
Szó esett a szakemberképzésről, a sportegyesületek fontosságáról és az akadémiai rendszer hatékonyságáról is. Hazánk rangos sportesemények egész sorának adott otthont, amely szintén komoly hatással van a sport valamennyi résztvevőjére. Impozáns sportlétesítmények épültek, amely minden magyar számára elérhető és látogatható.

– A közös eredmények azt mutatják, hogy valóban sportoló nemzet vagyunk. A közösségek erővel töltsenek fel bennünket és ezáltal az egész magyar társadalmat – zárta szavait Szabó László

A fogyatékos nem vesztes
A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a parasport kapcsán elmondta: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, hogy vesztesnek lenni. A sportnak rengeteg hozadéka van. Attól, hogy valamilyen kisebbséghez tartozol, testi vagy szellemi tekintetben ez Magyarországon nem azt jelenti, hogy a vesztes oldalon állsz. Ettől még megtalálható a kiteljesedés útja, s ebben minden segítséget megadunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában